• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za riblju čorbu, znak prepoznavanja "Dunavskih vukova": Da bi bila dobra, kuva se najmanje četiri sata

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za dobru čorbu bitno je povrće koliko i riba od koje se kuva

  • 1

Daleke 1965. godine, grupa gradištanskih alasa, koje zovu popularno Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz pokoju čašicu, pesmu i druženje rešila je da Alaskim večerima, za koje Gradištanci žive, da svoju prepoznatljivost. Od tada se već 58 godina ova manifestacija održava svakog leta.

Alaske večeri imaju svoju zastavu, himnu i broj posetilaca se iz godine u godinu povećava. Gradski park i dunavski kej mirišu na ukusnu čorbu u čiju pripremu se upuštaju samo pravi znalci i ljubitelji gastronomije. Ove godine pripremljeno je 200 litara ovog ribljeg specijaliteta u dva puna kazana, pa su posetioci, kojih je bilo više od hiljadu, mogli da uživaju degustirajući i uživajući u retko dobrom specijalitetu.

Glavni majstor, alas Slobodan Knežević iz Velikog Gradišta već godinanama dobitnik je mnogobrojnih nagrada u pripremanju prave alaske čorbe, pa je tako i ovoga puta u dva kazana bilo malo ovog specijaliteta za sve koji su želeli da ga okuse.

- Svaka riblja čorba kuva se najmanje četiri sata, kako bi riba ispustila sve svoje sastojke i mirise. Bio sam alas, po profesiji sam ribočuvar i već 12 godina kuvam čorbu za narod. Za dobru čorbu bitno je povrće koliko i riba od koje se kuva, puno ljubavi i svaki majstor svoju tajnu ne otkriva. Nekada je čuveni Rada Lendika zahvatao vodu iz Dunava i tako se tradicionalno kuvala čorba na takozvanoj Solani, danas to nije praksa jer Dunav više nije to što je bio - priča Slobodan, alas i majstor u ovom poslu.

Recept za Gradištansku riblju čorbu

Izdinstajte crnog luka, šargarepe, bele zeleni, celera, dok sastojci ne omekšaju i gotovo se ne raspadnu. U kotlić nalijte vodu, stavite travu šimbur, posebno za riblju čorbu, kuvanog paradajza, suvog biljnog začina, malo soli, bibera u zrnu, lovorov list i prstohvat šećera ako je paradajz kiselkast.

Kuvajte na tihoj vatri i na kraju dodajte rečnu ribu. Alasi kažu što je raznovrsna rečna riba, ukusnija je čorba.

Na kraju stavite dodatak za riblju čorbu, malo začina karija, suvu začinsku papriku. Kada parčići ribe isplivaju na površinu, čorba je gotova.

Dodajte začina po ukusu, sirćeta, naseckan svež peršun i celer u listu.

Prijatno!

(Ona.rs / Milica Ristić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 30. Drinska regata nadmašila sva naša očekivanja: Pogledajte kako smo se proveli

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • TADIJA ZEMUN

    24. jul 2024. | 19:08

    ovi pojma nemaju o ribljoj čorbi....

    Podelite komentar