Lubenica - Voće koje hladi i sladi
Lubenica je jedan od omiljenih vesnika leta, voće koje koje hladi i sladi. U toplim letnjim danima ne postoji bolje osveženje od kriške lubenice. Na Beogradskim pijacama u ponudi su sve sorte ovog bostana koje se gaje u Srbiji. Osim što sadrži vitamine i minerale koji su nam potrebni tokom letnjih vrućina, lubenica ima i visok procenat vode tako da nas njeno konzumiranje štititi i od dehidratacije. Pošto je niskokalorična i sadrži mnogo vlakana odličan je izbor za sve, čak i one koji tokom leta žele da izgube kilograme.
Rashlađena lubenica je pravi letnji slatkiš, ali način na koji je servirate učiniće da uživate svim čulima. Najčešće je sečemo na komadiće i trougliće, ali postoji mnogo zanimljivih načina kako da poslužite lubenicu i da bude još primamljivija. Za to vam nisu potrebni nikakve posebne veštine, dovoljna je dobra volja i malo kreativnosti. Pripremili smo nekoliko predloga kako da lubenica postane zvezda vaše porodične trpeze i slatkiš koji će očarati decu ili goste.
Loptice od lubenice
Presecite lubenicu na dve polovine, potom sa kašikom za sladoled ili običnom kašikom izdubite loptice kružnim pokretima i poslužite u zdelici. Kuglice lubenice izgledaće dekorativno ako ih dodate u voćnu salatu ili porciju sladoleda.
Torta od lubenice – hit leta!
Za tortu od lubenice ne morate imati veliko kulinarsko iskustvo, niti mnogo vremena. Potrebni su vam lubenica, šlag i omiljeno sezonsko voće koje se nađe u kući. Lubenicu očistite od kore i nasecite na velike ploške jednake debljine i veličine. Na ploške stavite šlag, potom voće po vašem izboru, potom sledeću plošku lubenice premazanu šlagom i posutu voćem i tako dok ne utrošite lubenicu. Budite sigurni da ovoj torti niko neće odoleti!
Sladoled od lubenice
Od slasne lubenice možete napraviti i prirodni sladoled. Sve što vam je potrebno su lubenica i blender. Izdvojite meso lubenice, izvadite semenke i ubacite u blender da se uz par pokreta usitni, ali ne da se pretvori u sok već da ostane i po koji komadić. Dobijenu smesu ulite u kalupe za sladoled u koje možete dodati i malo bobičastog voća i ostavite u zamrzivaču par sati. Ovaj zdrav sladoled će sigurno oduševiti najmlađe.
Pizza od lubenice
Još jedan atraktivan način da servirate lubenicu: nasecite je sa korom na ploške, a potom svaku plošku na trouglove. Na svaki trougao stavite malo sladoleda i preko toga omiljeno voće. Tokom leta izbor je veliki, za dekoraciju možete iskoristiti bobičasto voće, parčiće kajsije ili breskve. Lubenica se lepo slaže i sa mocarelom, rikotom i feta sirom, ova slatko slana kombinacija posebno će se dopasti odraslima. Poslužite na velikom tanjiru i zadivite sve osvežavajućom, zdravom voćnom picom.
Šejk od lubenice i sezonskog voća
Ljubitelji šejkova znaju da je lubenica odlična baza i da se odlično kombinuje sa sezonskim voćem i povrćem. Predlažemo da probate šejk od lubenice i borovnica, ili da napravite kombinaciju po vašem ukusu. Potrebni sastojci: 2 šolje iseckane očišćene lubenice, 1 šolja borovnica, 1 manja banana, ½ krastavca i 2 šolje mladog spanaća. U blender stavite malo vode, prvo izblendajte meko voće, a potom i zeleniš i vaš moćni šejk je gotov!
Smuti sa lubenicom
Lubenica se često koristi i kao sastojak smutija, koji su sjano i zdravo osveženje na visokim temperaturama. Iskoristite sezonu lubenica do maksimuma i isprobajte sledeći recept: izblendirajte 1 bananu, 2 šolje iseckane i očišćene lubenice, grčki jogurt i 1 kašiku čija semenki. Ako želite da smuti bude hladan koristite rashlađeno voće ili ubacite par kockica leda.
Frape od lubenice
Za ovaj osvežavajući napitak potrebno vam je samo 4 čaše hladnih komadića lubenice i par listova sveže nane. U blender ubacite lubenicu i nanu blendirajte na srednjoj brzini dok ne dobijete ujednačenu masu. Sipajte u čaše, ukrasite sa malo nane i uživajte!
Možda nije uobičajeno, ali može i ovako: ako ste spremni da lubenicu kombinujete sa povrćem napravite osvežavajuću salatu koja kombinuje dve mnogima omiljene letnje namirnice: sočni, jedar domaći paradajz i slasnu lubenicu i jedanu od najlepših začinskih biljki - mirisni bosiljak. Namirnice ovog kvaliteta možete nabaviti na obližnjoj pijaci. Iseackajte lubenicu i paradajz, pospite malo izrendanog feta sira i bosiljka, prelite sa maslinovim uljem i začinite.
Iskoristite sve čari leta, snabdevajte se na Beogradskim pijacama na kojima je izbor bostana najveći i gde svakodnevno možete izabrati najlepše, tek ubrane lubenice ali drugo sezonsko voće i povrće koje svakog jutra donose proizvođači iz svih krajeva Srbije.
(Ona.rs/PR)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.