• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PLODOVI JESENI: Šest dobrih razloga za fišek vrućeg kestenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Toplo kestenje, čiji mirisi se već nedeljama šire ulicama i koji garantuje vrhunsku zabavu uz crne zube i prste, krije niz tajnih zdravstvenih blagodeti zbog kojih bi ovaj plod trebalo svakodnevno da se nađe na vašem stolu

  • 0

Blagotvorna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak supa, sosova i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primenu nalazi u lekovitoj medicini.

Zgodan za one koji su na dijeti

Bogatstvo vitaminom C karakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice, baš kao i veoma mali udeo masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.

Bogat folatima

Netipičnim ga čine i folati kojima obiluje, tačnije vitamin B9, kojeg inače nalazimo u lisnatom povrću, a najčešće ne i u orašastim plodovima. Ovaj vitamin zaslužan je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

Izvor vlakana

Ovaj jesenji plod predstavlja odličan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju nivoa holesterola.

Pun dragocenih minerala

Jedući kestenje u organizam unosite neophodne elemente - magnezijum i fosfor - koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji dovodi u ravnotežu nivo natrijuma, srčane otkucaje i krvni pritisak. Kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama.

Nema glutena

Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sledbenika. Po svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, supa i sosova.

Divlji kesten je lek

Divlji kesten nije jestiv, ali ima niz lekovitih svojstava. Čaj od kestena uspešno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lečenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena podstiče bolje snabdevanje kože kiseonikom i hranljivim nutrijentima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti