Pobednički recept Anje Đukić u "Masterchef Srbija": Desert sa kojim je mlada šefica oduvala konkurenciju

M. M.
M. M.  
  • 1

Nakon što je sinoć održano veliko finale druge sezone kulinarskog šou programa "Masterchef", a pobedu odnela Anja Đukić osvojivši 50.000 evra, svi se pitaju šta je to "Yuzu tart", desertni recept koji je nova pobednica napravila i sa kojom je oduvala konkurenciju.

Naime, troje učesnika Anja Đukić, Stefan Šumar i Mila Spasić borili su se za vrednu nagradu i pokazali svoje kulinarske sposobnosti, a sudijska trojka Filip Ćirić, Nenada Atancković i Branko Kisić doneli su odluku o konačnom pobedniku.

Anja je svojim desertom raspametila žiri.

- Ovo je remek-delo - čuo se komentar žirija kada su ugledali Anjin desert, a u pitanju je bio "Yuzu tart" sa krckalicom od zelenog čaja i sladoledom od tonke i vanile.

Anja je u drugoj sezoni popularnog takmičenja osvojila 80 poena od žirija, dok je Stefan imao 76. Borbu u superfinalu nastavili su Anja i Stefan, koji su u finišu spremali dezert koji je na kraju bio presudan za donošenje konačne odluke. Iako je Anjih desert sigurno specifičan i verovatno je iskoristila nekog keca u rukvu, ovo je tipičan recept za japanski klasičan tart od limuna.

Tart od limuna Foto: Shutterstock

Sastojci

Za pecivo:

  • 180 g običnog brašna
  • 80 g zlatnog šećera
  • 90 g hladnog putera, na kockice
  • 1 jaje i 2 dodatna žumanca

Za punjenje:

  • 100 ml juzu soka
  • 50 ml limunovog soka i kora od 4 limuna
  • 225 g zlatnog šećera
  • 4 jaja, lagano umućena
  • 300 g putera

Priprema:

Umešajte puter i brašno dok ne postane kao grube prezle. Pomešajte većinu jaja i šećera i viljuškom promešajte kroz mešavinu brašna dok ne dobijete testo. Sačuvajte vrlo malu količinu jaja kako biste kasnije mogli da premažete pecivo.

Lagano premesite testo i umotajte ga u pergament i stavite u frižider na najmanje sat vremena da se stegne.

Zagrejte rernu na 180°C i obložite dno kalupa za kolače sa papirom za pečenje. Podmažite i pobrašnite ivice. Razvaljajte testo u disk koji je samo malo veći od kalupa za kolače i oko 3 mm dubine. Lagano ga spustite u pleh i pustite da padne na svoje mesto, a zatim ga izbockajte viljuškom.

Možete da ostavite malo preko ivica i da "obrežete" višak nakon pečenja. Pokrijte pergamentom i sa nečim teškim potpu pasulja ili novčića da se testo ne podigne. Pecitedeset minuta, zatim izvadite težinu, premažite jajetom i vratite u rernu na još pet minuta.

Ostavite sa strane da se ohladi.

Pomešajte juzu sok, limunov sok i narendanu koru i ostavite na stranu. Umutite šećer i jaja dok ne poblede, dodajte puter i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini.

Polako dodajte u mešavinu sok, a zatim stavite fil u kalup za pecivo i pecite oko 25 minuta dok se skoro skorz ne stegne, ali da nastavi vrlo blago da se "ljulja" u sredini. Ostavite da se potpuno ohladi u plehu.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • nekidrugisvet

    14. decembar 2024. | 22:00

    Kao da je čitav život samo to radila.

    Podelite komentar