Pobednički recept Anje Đukić u "Masterchef Srbija": Desert sa kojim je mlada šefica oduvala konkurenciju
Nakon što je sinoć održano veliko finale druge sezone kulinarskog šou programa "Masterchef", a pobedu odnela Anja Đukić osvojivši 50.000 evra, svi se pitaju šta je to "Yuzu tart", desertni recept koji je nova pobednica napravila i sa kojom je oduvala konkurenciju.
Naime, troje učesnika Anja Đukić, Stefan Šumar i Mila Spasić borili su se za vrednu nagradu i pokazali svoje kulinarske sposobnosti, a sudijska trojka Filip Ćirić, Nenada Atancković i Branko Kisić doneli su odluku o konačnom pobedniku.
Anja je svojim desertom raspametila žiri.
- Ovo je remek-delo - čuo se komentar žirija kada su ugledali Anjin desert, a u pitanju je bio "Yuzu tart" sa krckalicom od zelenog čaja i sladoledom od tonke i vanile.
Anja je u drugoj sezoni popularnog takmičenja osvojila 80 poena od žirija, dok je Stefan imao 76. Borbu u superfinalu nastavili su Anja i Stefan, koji su u finišu spremali dezert koji je na kraju bio presudan za donošenje konačne odluke. Iako je Anjih desert sigurno specifičan i verovatno je iskoristila nekog keca u rukvu, ovo je tipičan recept za japanski klasičan tart od limuna.
Sastojci
Za pecivo:
- 180 g običnog brašna
- 80 g zlatnog šećera
- 90 g hladnog putera, na kockice
- 1 jaje i 2 dodatna žumanca
Za punjenje:
- 100 ml juzu soka
- 50 ml limunovog soka i kora od 4 limuna
- 225 g zlatnog šećera
- 4 jaja, lagano umućena
- 300 g putera
Priprema:
Umešajte puter i brašno dok ne postane kao grube prezle. Pomešajte većinu jaja i šećera i viljuškom promešajte kroz mešavinu brašna dok ne dobijete testo. Sačuvajte vrlo malu količinu jaja kako biste kasnije mogli da premažete pecivo.
Lagano premesite testo i umotajte ga u pergament i stavite u frižider na najmanje sat vremena da se stegne.
Zagrejte rernu na 180°C i obložite dno kalupa za kolače sa papirom za pečenje. Podmažite i pobrašnite ivice. Razvaljajte testo u disk koji je samo malo veći od kalupa za kolače i oko 3 mm dubine. Lagano ga spustite u pleh i pustite da padne na svoje mesto, a zatim ga izbockajte viljuškom.
Možete da ostavite malo preko ivica i da "obrežete" višak nakon pečenja. Pokrijte pergamentom i sa nečim teškim potpu pasulja ili novčića da se testo ne podigne. Pecitedeset minuta, zatim izvadite težinu, premažite jajetom i vratite u rernu na još pet minuta.
Ostavite sa strane da se ohladi.
Pomešajte juzu sok, limunov sok i narendanu koru i ostavite na stranu. Umutite šećer i jaja dok ne poblede, dodajte puter i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini.
Polako dodajte u mešavinu sok, a zatim stavite fil u kalup za pecivo i pecite oko 25 minuta dok se skoro skorz ne stegne, ali da nastavi vrlo blago da se "ljulja" u sredini. Ostavite da se potpuno ohladi u plehu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
nekidrugisvet
Kao da je čitav život samo to radila.
Podelite komentar