Živka nam je otkrila recept za najbolju KOSOVSKU STRUGANU POGAČU: Kora je posebno ukusna, a evo kako se pravi
Kosovska strugana pogača nije samo hleb koji se pravi za posebne svečane prilike kao što su slave ili svadbe, već ima i veliko značenje za ljude sa ovog podneblja, jer predstavlja na neki način njihovu samosvojnost i identitet.
Kosovsku pogaču možete praviti i "običnim" danima, najbolje za ručak ili večeru.
Ono što ovu pogaču razlikuje od drugih je to što se nakon pečenja kora struže rendetom, kaže Živka Dabić, iz sela Drajkovce kod Uroševca.
- Sećanja na struganu pogaču idu u rano detinjstvo. Znam da su pogaču mesile majka i baka, a one su opet morale da nauče od njihovih majki i baka, tako da njena tradicija seže duboko u prošlost. Naravno, savremeno doba uspelo je i da malo modifikuje struganu pogaču, te neke domaćice u nju dodaju prašak za pecivo i šećer, ali ja je pripremam od brašna, soli, vode i zejtina - počinje Živka svoju priču.
Kod strugane pogače posebno je ukusna kora, sa koje se posle pečenja struže zagorelo brašno, koje se daje vrapcima ili kokama.
- Kvasac se stavi u mlaku vodu, otprilike jedna kašika na oko 400 ml, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta. Testo se dlanovima pritiska i mesi, uz dodavanje brašna, formira se pogača, koja mora biti tanja jer će u tepsiji narasti. Zatim treba prebaciti pogaču u tepsiju dobro podmazanu uljem, pa je premazati odozgo i okolo uljem. Preko nje se pospe brašno. Ostaviti se da odstoji 20 - 30 minuta, zatim izbode čačkalicom, pa se peče u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne naraste, a zatim se temperatura smanji na 200 - pojašnjava Živka.
Celokupno pečenje je oko 40 minuta dok ne dobije tamniju boju.
- Pečenu pogaču istrugati rendetom dok se ne ukloni gornji pečeni sloj i ne dođe do svetlije boje korice. Sada sledi glavni deo, po kome pogača nosi ime. Tokom pečenja kora treba da dobro potamni. I onda se rendetom struže dok je vruća. Skida se ustvari ono posuto brašno - dodaje Živka.
Pogača se jede uz šarski sušeni sir ili bilo šta drugo što u tom momentu imate u kući.
(Ona.rs/S.T.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.