Svinjski file u kajmaku: Recept s dušom srpske kuhinje

M. M.
M. M.  
  • 0

Srpska kuhinja je poznata po bogatim i zasitnim jelima koja spajaju jednostavne sastojke s dubokim i složenim ukusima. Kajmak je jedan od njenih zaštitnih znakova – kremasti delikates koji svako jelo pretvara u praznik za nepce. Ovaj recept za svinjski file u kajmaku idealan je za sve ljubitelje domaćih ukusa.

Ovo jelo će vas podsetiti na tradicionalne ukuse srpskih trpeza i uneti toplinu u svaku priliku.

Sastojci

  • 600 g svinjskog filea
  • 200 g domaćeg kajmaka
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 kašika masti (ili ulja)
  • 150 ml supe ili vode
  • So i biber (po ukusu)
  • 1 kašičica začinske slatke paprike
  • Malo svežeg peršuna za dekoraciju

Priprema

Svinjski file očistite od žilica i iseckajte na medaljone debljine 2-3 cm. Posolite i pobiberite sa svih strana.

Na srednje jakoj vatri zagrejte mast u tiganju. Medaljone pržite po 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Izvadite ih na tanjir i pokrijte folijom.

U isti tiganj dodajte sitno seckan beli luk i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Zatim ubacite alevu papriku i brzo promešajte da ne zagori.Dodajte supu ili vodu i dobro izmešajte, pa ubacite kajmak. Kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se kajmak potpuno ne otopi i sos ne postane gladak.

Vratite medaljone u tiganj s kajmakom. Kuvajte na laganoj vatri još 5-7 minuta, povremeno ih okrećući, dok meso ne postane mekano i potpuno premazano sosom.

Poslužite toplo, posuto svežim peršunom, uz prilog po želji – domaći hleb, pire krompir ili kuvani kupus su savršen izbor.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti