Recept za domaću alvu sa pistaćima: Ovo je pravi desert!

M. P.
M. P.  

Alva je tradicionalna poslastica koja ima karakterističnu, mrvljivu teksturu i bogat ukus. Popularna je u mnogim kulturama širom sveta, posebno na Balkanu, Bliskom Istoku i u Mediteranskim zemljama, a često se služi kao slatki užitak uz kafu ili čaj.

Postoje različite vrste halve ili alve, a ovoga puta vam predstavljamo recept sa dodatkom pistaća, koji je mnogima omiljena vrsta.

Sastojci za alvu sa pistaćima:

  • 1 šolja mleka u prahu
  • 1/2 šolje šećera u prahu
  • 1/2 šolje tahinija (susamove paste)
  • 1 šolja pistaća

Priprema alve sa pistaćima:

Očistite pistaće i sitno ih sameljite. Ostavite nekoliko celih pistaća sa strane za dekoraciju. U šerpu stavite šećer i vodu, pa kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kuvajte još nekoliko minuta dok sirup ne postane gust i lepljiv.

Skinite šerpu s vatre i u sirup postepeno dodajte tahini. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena. U dobijenu smesu dodajte mlevene pistaće. Dobro promešajte dok se pistaći ravnomerno ne rasporede.

Smesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje ili u nauljenu posudu. Poravnajte površinu i ukrasite je celim pistaćima Ostavite alvu da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je prebacite u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Napravite sladoled tortu od 4 sastojka za samo desetak minuta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti