
Okrepite se pre Vaskršnjeg posta uz srpsku belu čorbu
Dok se pripremamo za Vaskršnji post, vreme je da uživamo u hranljivim i okrepljujućim jelima koja greju dušu i telo. Srpska bela čorba, poznata po svom bogatom, kremastom ukusu i nežnoj aromi, pravi je izbor za ovo doba godine. Ova čorba se tradicionalno priprema sa piletinom, povrćem i kiselim mlekom ili pavlakom, a omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo koje donosi utehu i snagu.
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa (batak, belo meso ili cela piletina)
- 1,5 l vode
- 2 šargarepe
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 mali celer
- 1 glavica crnog luka
- 2 žumanca
- 200 ml kisele pavlake
- 1 kašika brašna
- So i biber po ukusu
- Sok od ½ limuna
- Svež peršun za posipanje
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, dodajte pileće meso i glavicu crnog luka. Kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 40 minuta).
Izvadite meso, odstranite kosti i isecite ga na sitne komade. Procedite supu i vratite je na šporet.
Dodajte sitno seckano povrće (šargarepu, paškanat, peršun i celer) i kuvajte dok ne omekša.
U posebnoj posudi pomešajte žumanca, kiselu pavlaku i brašno. Sipajte malo vruće supe u smesu, dobro promešajte, pa polako dodajte nazad u čorbu uz neprestano mešanje.
Vratite iseckano pileće meso u čorbu, začinite solju i biberom po ukusu. Kuvajte još 5 minuta.
Na kraju dodajte limunov sok i pospite svežim peršunom.
Poslužite je toplu, uz domaći hleb ili pogaču – i uživajte u poslednjim zalogajima pre posta!
(Ona.rs9
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.