Okrepite se pre Vaskršnjeg posta uz srpsku belu čorbu

M. M.
M. M.  
  • 0

Dok se pripremamo za Vaskršnji post, vreme je da uživamo u hranljivim i okrepljujućim jelima koja greju dušu i telo. Srpska bela čorba, poznata po svom bogatom, kremastom ukusu i nežnoj aromi, pravi je izbor za ovo doba godine. Ova čorba se tradicionalno priprema sa piletinom, povrćem i kiselim mlekom ili pavlakom, a omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo koje donosi utehu i snagu.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (batak, belo meso ili cela piletina)
  • 1,5 l vode
  • 2 šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 mali celer
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 žumanca
  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 kašika brašna
  • So i biber po ukusu
  • Sok od ½ limuna
  • Svež peršun za posipanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte pileće meso i glavicu crnog luka. Kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša (oko 40 minuta).

Izvadite meso, odstranite kosti i isecite ga na sitne komade. Procedite supu i vratite je na šporet.

Dodajte sitno seckano povrće (šargarepu, paškanat, peršun i celer) i kuvajte dok ne omekša.

U posebnoj posudi pomešajte žumanca, kiselu pavlaku i brašno. Sipajte malo vruće supe u smesu, dobro promešajte, pa polako dodajte nazad u čorbu uz neprestano mešanje.

Vratite iseckano pileće meso u čorbu, začinite solju i biberom po ukusu. Kuvajte još 5 minuta.

Na kraju dodajte limunov sok i pospite svežim peršunom.

Poslužite je toplu, uz domaći hleb ili pogaču – i uživajte u poslednjim zalogajima pre posta!

(Ona.rs9

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti