Turska poslastica koju morate da probate: Manje je kalorična od baklave, a sastojke ima svaka kuća

 
  • 0

Ašure je nezaobilazni deo bajramske trpeze koje simbolizuje solidarnost. Na obeležavanju Nedelje turske kuhinje, na trpezi se našlo i ovo neobično jelo. Ostala su mahom poznata: pasulj, punjeni patlidžan, kavurma, na nešto drugačiji način nego što je Srbi prave, supa od sočiva, humus...

Među slatkim jelima izdvojila su se tri: sutlijaš, baklava i ašure. Sutlijaš zapečen i posut pečenim lešnikom; baklava sa pistaćima, sečena na kocke i ašure - bogatstvo ukusa u jednoj posudi.

Pravi se od mešavine žitarica, mahunarki, suvog i svežeg voća, često ukrašen narom i orasima. Kaže se da svaka kuća ima svoj recept, ali je osnovna ideja da se skuva od desetak raznovrsnih sastojaka.

Sastojci

Žitarice i mahunarke:

250 g pšenice (krupno lomljene ili cela zrna)

100 g belog pasulja

100 g leblebija (može i iz konzerve)

Suvo voće:

100 g suvih kajsija (iseckanih)

100 g suvih smokava (iseckanih)

100 g suvog grožđa

Sveže voće i ukrasi:

1 nar (zrna za posipanje)

50 g oraha, bademâ i/ili lešnika (seckanih)

Cimet (u prahu – po ukusu)

Zaslađivači i aroma:

250 g šećera (može se povećati/smanjiti po ukusu)

1 kašičica ružine vode (opciono)

3–4 karanfilića, skuvana posebno u malo vode i proceđena voda dodata u smesu

Prstohvat soli

Priprema

Potopiti pšenicu, pasulj i leblebije odvojeno u vodi preko noći. Sutradan, skuva se prvo pšenica, u velikom loncu sa 2–2.5 litra vode. Kad se zrna otvore i omekšaju, dodaju se pasulj i leblebije, prethodno skuvane do mekoće.

Dodaju se seckane kajsije, smokve i grožđe. Kuva se još 10 minuta.

Dodaje se šećer, po potrebi još malo vode (ašura treba da bude gušća od čorbe, ali ne previše gusta), i kuva se 10–15 minuta uz mešanje.

Dodaje se voda karanfilića i ružina voda (po ukusu).

Kad je sve kuvano i lepo povezano, sipa se u činije dok je još toplo.

Dekoracija (nakon hlađenja)

Pospe se zrnima nara, seckanim orasima, cimetom, bademima, lešnicima ili čak kokosom (u modernim varijantama).

Ašure se jede hladna i može da stoji u frižideru nekoliko dana. Obično se ne koriste ni želatin ni skrob, već se gustina postiže prirodno pšenicom i suvim voćem.

Video: Obeležena Nedelja turske kuhinje u Beogradu

Kalorijska vrednost ašure može varirati u zavisnosti od sastojaka i količine šećera, ali prema okvirnoj proceni za jednu standardnu porciju (oko 250 ml), to može biti 300–350 kcal.

Poređenja radi, prosečna energetska vrednost baklave za istu količnu iznosi 900–1.200 kcal.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epidemiolog sa VMA otkriva koji virusi sada hararaju i kako se zaštititi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti