
Recept za domaći sladoled od pistaća koji obara i Italijane s nogu – spremaćete ga iznova i iznova
Ako ste ikada probali pravi italijanski sladoled (gelato) od pistaća, znate koliko to iskustvo može biti neodoljivo. Iako je teško doći do savršenog recepta za domaći sladoled od pistaća, jer problem je uvek bio isti – ili nema dovoljno izražen ukus pistaća, ili je tekstura teška i masna - danas vam donosim recept koji daje savršeno kremast sladoled, sa punim, prirodnim ukusom pistaća i taman toliko slatkoće da ne pretera.
Sastojci (za oko 1 litar sladoleda):
Za pastu od pistaća:
225 g sirovih pistaća, očišćenih (bez ljuske)
Za osnovu sladoleda (krem):
360 ml punomasnog mleka
360 ml slatke pavlake
100 g svetlog ili tamnog smeđeg šećera (oko ½ šolje)
5 žumanaca (od velikih jaja)
¼ kašičice morske soli
2 kašičice ekstrakta vanile
180 g (oko ⅔ šolje) paste od pistaća (recept ispod)
Priprema:

Napravite pastu od pistaća:
Zagrejte rernu na 175°C.
Rasporedite sirove pistaće ravnomerno na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih 9–10 minuta, povremeno protresite pleh radi ravnomernog pečenja. Pazite da ne pregore – treba samo da zamirišu i postanu topli.
Vruće pistaće prebacite u jak blender. Procesuirajte prvo dok ne postanu sitno mleveni, a zatim nastavite dok se ne pretvore u glatku, sjajnu pastu (može trajati i do 15 minuta). Po potrebi zaustavite i kašikom sastružite stranice posude.
Ostavite pastu da se ohladi. Možete je napraviti i unapred – čuva se u frižideru do dve nedelje.
Pripremite osnovu za sladoled:
U većem loncu pomešajte mleko, pavlaku, šećer, žumanca i so. Dobro umutite da se sve sjedini.
Stavite na srednje nisku temperaturu i zagrevajte uz mešanje dok se smesa ne zgusne i ne dostigne 70°C. Pazite da ne provri!
Skinite s vatre i procedite kroz fino sito u čistu činiju kako biste uklonili eventualne komadiće belanaca ili zgrušane delove.
Dodajte pastu od pistaća i vanilu, dobro promešajte dok se sve potpuno ne sjedini.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru najmanje 6 sati, idealno preko noći.

Finalna priprema:
Sledećeg dana izmešajte ohlađenu bazu (možda se na površini stvorio zadebljani sloj – samo ga promešajte).
Sipajte u aparat za sladoled i mutite prema uputstvu proizvođača dok se ne zgusne i postane kao soft serve.
Sladoled možete jesti odmah, dok je još mekan, ili ga prebacite u posudu pogodnu za zamrzavanje, pa zamrznite nekoliko sati za čvršću teksturu.
Domaći sladoled od pistaća možete čuvati u zamrzivaču do dve nedelje.
Saveti i dodatne napomene:
Ako nemate aparat za sladoled, možete smesu staviti u zamrzivač i svakih 30–45 minuta energično promešati viljuškom ili mikserom (tokom 2–3 sata), kako biste razbili kristale leda i dobili glatku teksturu.
Koristite samo sirove, nezasoljene pistaće – pečeni i slani neće dati isti rezultat.
Za bogatiji ukus, možete dodati nekoliko kapi ekstrakta od badema, ali pažljivo – vrlo je jak.
(Ona.rs/buttermilkbysam)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Da li su vegani gurmani i kako se pravi zdrava bajadera: PlantBased kitchen talk sa Sonjom Veljkov
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.