Recept koji miriše na detinjstvo i leto: Palenta na kašiku, kao što su je bake pravile

 
  • 0


U svakoj kući postoji jedno jelo koje podseća na detinjstvo, na otvorene prozore, miris tek pokošene trave i detinjaste glasove iz dvorišta. Kod mene je to palenta. Ne ona što se služi u restoranima sa maslacem od tartufa, nego ona jednostavna, topla, posoljena, uz malo sira i kajmaka, servirana u dubokom tanjiru dok se svet još budi.

Ovo je recept koji nije samo za jelo — ovo je ritual, podsetnik da leto može da stane u jednu činiju žutog kukuruznog brašna.

Sastojci:

  • 1 šolja kukuruznog brašna (krupnije mlevenog)
  • 3 šolje vode
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 kašika domaćeg maslaca ili masti (po izboru)
  • 100 g mladog sira (ili sitnog sira)
  • 1 kašika kisele pavlake ili kajmaka
  • Po želji: par kapi maslinovog ulja i malo svežeg peršuna

Priprema:

Prokuvajte vodu sa solju. Kada počne da ključa, lagano sipajte kukuruzno brašno u tankom mlazu, neprestano mešajući varjačom.

Kuvajte na tihoj vatri oko 10–15 minuta, dok se palenta ne zgusne i postane glatka. Po potrebi dolijte još malo vode.

Kada je gotova, umešajte kašiku maslaca ili masti, i dobro promešajte dok se ne istopi i ne ujednači tekstura.

Sipajte palentu u dubok tanjir, preko nje izmrvite sir, stavite pavlaku ili kajmak, i sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja.

Ako volite, možete je posuti svežim seckanim peršunom ili bosiljkom za osvežavajuću letnju notu.

Zašto baš sada da je pravite?

Jer je brzo, jeftino i hrani dušu. Jer na +30 stepeni ne želite da stojite sat vremena pored ringle. Jer vas ovaj tanjir vraća u vreme kad ste jeli bosi, sa kašikom u ruci, dok je svet bio jednostavniji.

Poslužite je uz rashlađeno kiselo mleko, paradajz iz bašte i mrvu tišine — i leto će vam sesti pravo u krilo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Održana Gulašijada, ovo su tajne uspešnih gulaš majstora

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti