Kad ostanete švorc pred platu i svaka para znači - ovih 5 recepata su ukusni, a koštaju manje od 500 dinara

 
  • 0

Dešava se svima – kraj meseca, plata kasni, a frižider poluprazan. Ipak, to ne znači da porodica mora da ostane bez toplog i ukusnog obroka. Donosimo vam 5 tradicionalnih recepata koji su jednostavni, brzi i dovoljno povoljni da za manje od 500 dinara nahranite celu porodicu, a da na stolu opet bude miris domaće kuhinje.

Pečeni oslić sa krompirom - riblji klasik za male pare

Oslić, file, riba, Fish and chips with lemon, limun Foto: Shutterstock

Potrebno:

  • 500 g očišćenog oslića
  • 500 g krompira
  • 1 crni luk
  • 2-3 kašike ulja
  • so, biber, peršun, beli luk po želji

Priprema:

Odmrznuti oslić posolite i pobiberite, premažite uljem i ostavite da kratko odstoji. Krompir isecite na kolutove, dodajte luk i malo ulja, pa sve rasporedite u pleh. Preko stavite ribu, po želji malo vode ili bujona. Pecite 40 minuta na 200 °C, do zlatne boje.

Cena: oko 480-500 dinara za 4 porcije.

Flekice sa kupusom - starinsko vojvođansko zlato

Kupus sa flekicama Foto: Shutterstock

Potrebno:

  • 500 g flekica
  • 1 srednja glavica kupusa
  • 1 veći crni luk
  • 2-3 kašike ulja
  • so, biber, prstohvat šećera (opciono)

Priprema:

Kupus iseckajte tanko, posolite i ostavite da pusti vodu. Luk propržite na ulju, dodajte isceđeni kupus i dinstajte dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Ako volite blagu karamel notu, dodajte kašičicu šećera. Flekice skuvajte, procedite i umešajte sa kupusom. Sve zajedno začinite i služite dok je vruće.

Cena: oko 320-350 dinara za 4 porcije.

Krompir paprikaš - večera koja miriše na dom

Krompir paprikaš Foto: Shutterstock

Potrebno:

  • 500 g krompira
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 200 g mlevenog mesa (ili pasulja)
  • so, biber, aleva paprika, malo suvog bilja
  • 1 kašika ulja

Priprema:

Na ulju propržite luk i šargarepu, ubacite meso i začine, a zatim krompir isečen na kocke. Nalijte vodom da sve ogrezne i kuvajte dok krompir ne omekša. Ako želite gušće, razmutite malo brašna u vodi i sipajte u paprikaš.

Cena: oko 400-450 dinara za 4 porcije.

Pasulj na gusto - kralj zimskih dana

Foto: Shutterstock

Potrebno:

  • 500 g pasulja
  • 2 glavice luka
  • 1 šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 1-2 lista lovora
  • 1 kašičica aleve paprike
  • so, biber, malo ulja

Priprema:

Pasulj potopite preko noći, sutradan prospite vodu, nalijte novu i kuvajte sa lovorom. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte beli luk i alevu papriku, pa sve sipajte u šerpu s pasuljem. Krčkajte 1,5-2 sata dok ne omekša. Po želji izgnječite kutlaču pasulja i vratite nazad da bude gušći.

Cena: oko 300-350 dinara za 5 porcija.

Pileći pilav sa salatom - ručak za 220 dinara

pilav, pirinač, ručak, recept Foto: Shutterstock

Potrebno:

  • 400 g pirinča
  • 2 pileća bataka
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • malo ulja
  • so, biber, aleva paprika, lovor
  • 1 zelena salata + malo ulja i sirćeta

Priprema:

Batake skuvajte u vodi sa lovorom, izvadite, iscepajte meso, a bujon sačuvajte. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte pirinač i začine, pa nalivajte bujonom dok ne upije. Dodajte meso i kuvajte dok pirinač ne omekša. Servirajte uz svežu salatu.

Cena: oko 220-250 dinara za 3-4 porcije.

Ovih pet jela su dokaz da i danas, uprkos cenama, domaći ručak ne mora da bude luksuz. Sve je u jednostavnosti i umeću da se iz malo napravi mnogo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti