
Kad ostanete švorc pred platu i svaka para znači - ovih 5 recepata su ukusni, a koštaju manje od 500 dinara
Dešava se svima – kraj meseca, plata kasni, a frižider poluprazan. Ipak, to ne znači da porodica mora da ostane bez toplog i ukusnog obroka. Donosimo vam 5 tradicionalnih recepata koji su jednostavni, brzi i dovoljno povoljni da za manje od 500 dinara nahranite celu porodicu, a da na stolu opet bude miris domaće kuhinje.
Pečeni oslić sa krompirom - riblji klasik za male pare

Potrebno:
- 500 g očišćenog oslića
- 500 g krompira
- 1 crni luk
- 2-3 kašike ulja
- so, biber, peršun, beli luk po želji
Priprema:
Odmrznuti oslić posolite i pobiberite, premažite uljem i ostavite da kratko odstoji. Krompir isecite na kolutove, dodajte luk i malo ulja, pa sve rasporedite u pleh. Preko stavite ribu, po želji malo vode ili bujona. Pecite 40 minuta na 200 °C, do zlatne boje.
Cena: oko 480-500 dinara za 4 porcije.
Flekice sa kupusom - starinsko vojvođansko zlato

Potrebno:
- 500 g flekica
- 1 srednja glavica kupusa
- 1 veći crni luk
- 2-3 kašike ulja
- so, biber, prstohvat šećera (opciono)
Priprema:
Kupus iseckajte tanko, posolite i ostavite da pusti vodu. Luk propržite na ulju, dodajte isceđeni kupus i dinstajte dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Ako volite blagu karamel notu, dodajte kašičicu šećera. Flekice skuvajte, procedite i umešajte sa kupusom. Sve zajedno začinite i služite dok je vruće.
Cena: oko 320-350 dinara za 4 porcije.
Krompir paprikaš - večera koja miriše na dom

Potrebno:
- 500 g krompira
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 200 g mlevenog mesa (ili pasulja)
- so, biber, aleva paprika, malo suvog bilja
- 1 kašika ulja
Priprema:
Na ulju propržite luk i šargarepu, ubacite meso i začine, a zatim krompir isečen na kocke. Nalijte vodom da sve ogrezne i kuvajte dok krompir ne omekša. Ako želite gušće, razmutite malo brašna u vodi i sipajte u paprikaš.
Cena: oko 400-450 dinara za 4 porcije.
Pasulj na gusto - kralj zimskih dana

Potrebno:
- 500 g pasulja
- 2 glavice luka
- 1 šargarepa
- 2 čena belog luka
- 1-2 lista lovora
- 1 kašičica aleve paprike
- so, biber, malo ulja
Priprema:
Pasulj potopite preko noći, sutradan prospite vodu, nalijte novu i kuvajte sa lovorom. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte beli luk i alevu papriku, pa sve sipajte u šerpu s pasuljem. Krčkajte 1,5-2 sata dok ne omekša. Po želji izgnječite kutlaču pasulja i vratite nazad da bude gušći.
Cena: oko 300-350 dinara za 5 porcija.
Pileći pilav sa salatom - ručak za 220 dinara

Potrebno:
- 400 g pirinča
- 2 pileća bataka
- 1 crni luk
- 1 šargarepa
- malo ulja
- so, biber, aleva paprika, lovor
- 1 zelena salata + malo ulja i sirćeta
Priprema:
Batake skuvajte u vodi sa lovorom, izvadite, iscepajte meso, a bujon sačuvajte. Na ulju propržite luk i šargarepu, dodajte pirinač i začine, pa nalivajte bujonom dok ne upije. Dodajte meso i kuvajte dok pirinač ne omekša. Servirajte uz svežu salatu.
Cena: oko 220-250 dinara za 3-4 porcije.
Ovih pet jela su dokaz da i danas, uprkos cenama, domaći ručak ne mora da bude luksuz. Sve je u jednostavnosti i umeću da se iz malo napravi mnogo.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.