Ovako spremljenoj proji niko ne može da odoli: Tradicionalan recept koji pamte generacije

J. V.
J. V.  
  • 2

Miris domaće proje uvek vraća u detinjstvo, na kuhinjski sto prekriven kariranim stolnjakom, na ruke baka koje mere brašno "odokativno" i na onaj topli osećaj da je sve na svom mestu. Proja je jedno od onih jela koje ne traži mnogo, ni vremena, ni sastojaka, a zauzvrat daje pun ukus, hrskavu koricu i onu posebnu dozu nostalgije. Danas je pripremamo u bezbroj varijanti, sa sirom, ajvarom, povrćem ili jogurtom, ali njen osnov ostaje isti: kukuruzno brašno koje povezuje tradiciju i jednostavnost.

Sastojci:

  • 600 g prosejanog kukuruznog brašna
  • 180 g masti/puter
  • 5 jaja
  • 300 ml mleka
  • so

Priprema:

Prosejano kukuruzno brašno sipajte u činiju. Dodajte mu mast koja je odstajala na sobnoj temperaturi, jaja i 200 mililitara mleka. Kad se smesa ujednači, dodajte ostatak mleka i soli po ukusu. Sve dobro izradite varjačom. Smesa ne bi trebalo da bude previše gusta.

Pleh namažite mašću, pospite običnim belim brašnom, pa ulijte smesu za proju i pecite na umerenoj vatri dok se proja ne odvoji od ivica pleha.

Proju isecite kad se prohladi i služite uz mlečne proizvode ili uz sarmu ili podvarak.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo 'leba, masti i aleve paprike, a osladili se i salčićima: Ništa bez prave domaće hrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Gordana

    3. septembar 2025. | 16:24

    U "tradicionalnu proju" ne idu ni jaja ni mleko vec samo kukuruzno brasno,mast i voda.I malo soli.Milion sam puta jela tu proju kod tradicionalnih,srpskih. domacica,zato znam.

    Podelite komentar

  • Neki

    3. septembar 2025. | 16:26

    Moja proja: 2 parceta sira izmrvviti,dodati 15 kasika belog projinog brasna,, 1 prasak za pecivo,3 jajeta umutiti viljuskom,dodati u smesu,solju za belu kafu kisele vode,,2 kašike supene ravnee"griza, soli po ukusu ,ako je mnogo gusto dodati malo pavlake illi jjogurta,kad je masa napravljena izruciti u sud ovblozen pek papirom. Zagrejati pecnicu na 200,pa uneti sud i smanjiti nsa 150 stepeni.probossti nozem ako ne ostaje trag:" torta" je gotova.

    Podelite komentar