Zaboravljeni vojvođanski slatkiš idealan kao večernja zakuska: Kitnikez od dunja koji vraća miris detinjstva
Miris dunja na prozoru i stari porcelanski tanjirići sa kockicama jantarnog želea - za mnoge u Vojvodini to nije samo uspomena, već deo porodične tradicije. Kitnikez je bio desert koji se služio uz popodnevnu kafu, uz domaći sir ili kao slatka zakuska pred spavanje. Danas ga retko ko pravi, a zapravo je jednostavan, zdrav i pun nostalgije.
Šta je zapravo kitnikez
Kitnikez (ili kitnikes, kako ga negde zovu) potiče iz vojvođanskih domaćinstava gde se ništa nije bacalo. Pravio se od zrelih dunja koje su se u jesen brale i ostavljale da zamirišu kuću. Taj gust, aromatičan žele od dunja bio je znak da zima može da počne - jer su se komadi kitnikeza čuvali mesecima, zamotani u papir ili složeni u limene kutije.
Recept za domaći kitnikez od dunja
Potrebno:
- 2 kg dunja
- 1 kg šećera
- sok od jednog limuna
- po želji: malo cimeta ili karanfilića
Priprema:
Dunje dobro operite i obrišite da skinete sitne dlačice sa kore. Nema potrebe da ih ljuštite.
Isecite ih na komade, odstranite semenke i stavite u šerpu. Nalijte malo vode, taman da ih pokrije.
Kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju (oko 20 minuta), zatim ih ispasirajte ili sameljite u blenderu.
U dobijeni pire dodajte šećer i limunov sok, pa kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje dok masa ne postane gusta i odvajati se od varjače (obično 30-40 minuta).
Po želji dodajte prstohvat cimeta ili karanfilića.
Masu sipajte u plitku tepsiju obloženu papirom za pečenje i poravnajte. Ostavite da se suši na sobnoj temperaturi nekoliko dana, dok se ne stegne.
Kada se kitnikez ohladi i očvrsne, isecite ga na kocke i uvaljajte u kristal šećer.
Čuvajte ga u zatvorenoj kutiji ili zamotanog u papir, na hladnom i suvom mestu.
Mali trik iz vojvođanskih kuhinja
Domaćice su znale da dodaju i malo kuvanih jabuka ako su dunje bile suve, da bi masa bila sočnija. A ako želite da kitnikez duže traje, možete ga staviti u rernu na najnižoj temperaturi (oko 50 stepeni) na sat-dva da se dodatno prosuši.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako da pravilno i brzo očistite voće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.