Od jedne smese napravite 4 vrste slavskih kolača za Svetu Petku i naredne slave: Nijedan se ne peče
Sezona slavskih kolača je u punom jeku, Sveta Petka je već sutra, a Svetog Luku slavimo 31. oktobra. Stoga, vreme je da izaberemo i pripremimo sitne kolače koji oduševljavaju i izgledom i ukusom. Ovi brzi kolači bez pečenja savršen su izbor za praznični sto, jer od jedne osnovne smese možete napraviti čak četiri različite poslastice: kokos gnezda, oraščiće, Žerbo i Snickers bajadere.
Svaka vrsta kolača ima svoj karakter, ali svi su jednostavni, brzi i puni domaće toplin, idealni za slavu, okupljanje s porodicom ili za slatku pauzu tokom prazničnih dana.
Osnovna smesa (za sve kolače)
Sastojci:
- 1 kg mlevenog keksa
- 300 g šećera u prahu
- 500 g margarina ili maslaca (ako koristite maslac, dodajte još 200 g keksa)
- 450 ml mleka
- 3 kašike arome od vanile ili vanilin šećera
Priprema:
U šerpi otopite margarin ili maslac sa mlekom i aromom vanile.
U većoj posudi pomešajte mleveni keks i šećer u prahu.
Prelijte keks otopljenim maslacem i mlekom, dobro izmešajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu.
Smesa je sada spremna da se podeli na četiri dela za različite vrste kolača.
Kokos gnezda
Potrebno:
- 3 kašike belog krema (po ukusu, npr. Nutella, Beli Milka krem ili domaći krem)
- 50 g kokosovog brašna (plus još malo za uvaljivanje)
- oko 50 g belog krema za punjenje gnezda
Priprema:
U jedan deo osnovne smese dodajte 3 kašike belog krema i 50 g kokosovog brašna, dobro sjedinite.
Oblikujte male kuglice i u sredinu svake stavite malo belog krema za punjenje.
Uvaljajte kuglice u kokosovo brašno.
Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat prije posluženja.
Orah gnezda
Potrebno:
- 4 kašike kakao krema
- 80 g mlevenih oraha
- malo ruma (po želji)
- još malo mlevenih oraha za uvaljivanje
- 50 g tamnog krema za punjenje
Priprema:
U drugi deo osnovne smese dodajte kakao krem, mlevene orahe i po želji malo ruma.
Oblikujte kuglice i u sredinu svake stavite tamni krem.
Uvaljajte kuglice u mlevene orahe.
Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat.
Žerbo bajadere
Potrebno:
- 4 kašike marmelade od kajsije ili pekmeza (ako je ređi, dodajte još malo keksa u ovu smesu)
- 100 g mlevenih oraha
- 50 g rastopljene čokolade sa kašikom ulja (za preliv)
- malo mlevenih oraha za posipanje
Priprema:
Treći deo osnovne smese pomešajte sa marmeladom i mlevenim orasima.
Oblikujte male kuglice ili pravougaone kocke.
Prelijte rastopljenom čokoladom i pospite mlevenim orasima.
Ostavite u frižideru dok se čokolada ne stegne.
Snickers bajadere (kikiriki)
Potrebno:
- 100 g mlevenog kikirikija
- 3 kašike kikiriki putera
- 50 g rastopljene čokolade sa kašikom ulja (za preliv)
Priprema:
U poslednji deo smese dodajte mleveni kikiriki i kikiriki puter, dobro izmešajte.
Oblikujte male kuglice.
Prelijte rastopljenom čokoladom.
Ostavite u frižideru dok se čokolada ne stegne.
Saveti:
Sve četiri vrste kolača najbolje je držati u frižideru pre serviranja.
Možete ih kombinovati na jednoj poslužavniku – izgledaju vrlo praznično i raznovrsno.
Ako volite intenzivnije ukuse, dodajte malo više oraha, kokosa ili kikirikija po želji.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.