Od jedne smese napravite 4 vrste slavskih kolača za Svetu Petku i naredne slave: Nijedan se ne peče

J. V.
J. V.  
  • 0

Sezona slavskih kolača je u punom jeku, Sveta Petka je već sutra, a Svetog Luku slavimo 31. oktobra. Stoga, vreme je da izaberemo i pripremimo sitne kolače koji oduševljavaju i izgledom i ukusom. Ovi brzi kolači bez pečenja savršen su izbor za praznični sto, jer od jedne osnovne smese možete napraviti čak četiri različite poslastice: kokos gnezda, oraščiće, Žerbo i Snickers bajadere.

Svaka vrsta kolača ima svoj karakter, ali svi su jednostavni, brzi i puni domaće toplin, idealni za slavu, okupljanje s porodicom ili za slatku pauzu tokom prazničnih dana.

Osnovna smesa (za sve kolače)

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog keksa
  • 300 g šećera u prahu
  • 500 g margarina ili maslaca (ako koristite maslac, dodajte još 200 g keksa)
  • 450 ml mleka
  • 3 kašike arome od vanile ili vanilin šećera

Priprema:

U šerpi otopite margarin ili maslac sa mlekom i aromom vanile.

U većoj posudi pomešajte mleveni keks i šećer u prahu.

Prelijte keks otopljenim maslacem i mlekom, dobro izmešajte dok ne dobijete glatku, kompaktnu smesu.

Smesa je sada spremna da se podeli na četiri dela za različite vrste kolača.

Kokos gnezda

Potrebno:

  • 3 kašike belog krema (po ukusu, npr. Nutella, Beli Milka krem ili domaći krem)
  • 50 g kokosovog brašna (plus još malo za uvaljivanje)
  • oko 50 g belog krema za punjenje gnezda

Priprema:

U jedan deo osnovne smese dodajte 3 kašike belog krema i 50 g kokosovog brašna, dobro sjedinite.

Oblikujte male kuglice i u sredinu svake stavite malo belog krema za punjenje.

Uvaljajte kuglice u kokosovo brašno.

Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat prije posluženja.

Orah gnezda

Potrebno:

  • 4 kašike kakao krema
  • 80 g mlevenih oraha
  • malo ruma (po želji)
  • još malo mlevenih oraha za uvaljivanje
  • 50 g tamnog krema za punjenje

Priprema:

U drugi deo osnovne smese dodajte kakao krem, mlevene orahe i po želji malo ruma.

Oblikujte kuglice i u sredinu svake stavite tamni krem.

Uvaljajte kuglice u mlevene orahe.

Ostavite u frižideru da se stegnu oko 1 sat.

Žerbo bajadere

Potrebno:

  • 4 kašike marmelade od kajsije ili pekmeza (ako je ređi, dodajte još malo keksa u ovu smesu)
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g rastopljene čokolade sa kašikom ulja (za preliv)
  • malo mlevenih oraha za posipanje

Priprema:

Treći deo osnovne smese pomešajte sa marmeladom i mlevenim orasima.

Oblikujte male kuglice ili pravougaone kocke.

Prelijte rastopljenom čokoladom i pospite mlevenim orasima.

Ostavite u frižideru dok se čokolada ne stegne.

Snickers bajadere (kikiriki)

Potrebno:

  • 100 g mlevenog kikirikija
  • 3 kašike kikiriki putera
  • 50 g rastopljene čokolade sa kašikom ulja (za preliv)

Priprema:

U poslednji deo smese dodajte mleveni kikiriki i kikiriki puter, dobro izmešajte.

Oblikujte male kuglice.

Prelijte rastopljenom čokoladom.

Ostavite u frižideru dok se čokolada ne stegne.

Saveti:

Sve četiri vrste kolača najbolje je držati u frižideru pre serviranja.

Možete ih kombinovati na jednoj poslužavniku – izgledaju vrlo praznično i raznovrsno.

Ako volite intenzivnije ukuse, dodajte malo više oraha, kokosa ili kikirikija po želji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti