• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PENICILIN NAŠIH BAKA: Pileća supica je najbolji lek protiv prehlade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa dolaskom hladnih dana sa svih strana vrebaju razni virusi i prehlade, a pre nego što se odlučite za neki od brojnih lekova, pokušajte prvo sa domaćom žutom supom s rezancima ili pilećom čorbom

  • 0

Topla pileća supa nadaleko je poznat saveznik u borbi protiv prehlade, i preporučuje se kao najbolji lek tokom zimskih dana već vekovima.

Piletina sadrži visok nivo aminokiseline zvane cistein, koja pomaže u iskašljavanju sluzi nataložene u plućima. Osim toga, topla pileća supica odlična je u borbi protiv upala nastalih kada neutrofili (vrsta belih krvnih zrnaca) počnu da se gomilaju u bronhijalnim cevima.

Dodajte supi sveže povrće i dobićete još jačeg saveznika u zimskim danima. Dodatkom luka povećaćete nivo antioksidanta kvercetina, a s nekoliko komadića celera i šargarepe jačate prisustvo beta karotena, vitamina A i kalijuma.

Takođe, jedna studija je pokazala da i pileće supe iz kesice mogu da budu veoma korisne kada je u pitanju lečenje prehlade. Međutim, u ovom slučaju trebalo bi obratiti pažnju na dodatke koje kupovne supe sadrže, i to pre svega na povišen nivo natrijuma, odnosno soli, a potom i na dodatne konzervanse.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti