Posna figaro oblanda koja se topi u ustima: Najlepši sitni kolač za Nikoljdan

M. M.
M. M.  
  • 0

Postoje kolači koji ne traže objašnjenje. Dovoljno je da ih iznesete na sto, da se tanjiri brzo isprazne i da Vas neko, gotovo stidljivo, pita zarecept. Posna figaro oblanda upravo je jedan od tih kolača - jednostavna, nenametljiva, a savršeno bogata ukusom.

Za Nikoljdan, kada se traže provereni posni recepti koji mogu da stoje na stolu satima, da se lako seku i da se dopadnu svima, ova oblanda je pravi izbor. Ne zahteva pečenje, pravi se brzo, a nakon što odstoji, postaje mekana i kremasta, gotovo se topi u ustima.

Zašto je figaro oblanda idealna za posnu slavu

Ovaj kolač ima sve što je potrebno za slavsku trpezu:

  • jednostavne sastojke koje već imate kod kuće
  • brzu pripremu bez komplikovanih koraka
  • stabilnu strukturu, idealnu za sečenje na sitne kocke
  • bogat, čokoladno-orašasti ukus koji vole i stariji i mlađi

Upravo zato se figaro oblanda često prenosi iz sveske u svesku, iz kuće u kuću, kao siguran recept za svaku posnu priliku.

Sastojci za posnu figaro oblandu:

  • 3-4 pravougaone oblande
  • 200 g šećera
  • 100 g margarina za posnu ishranu
  • 2 kašike kakaa
  • 100 ml vode
  • 150 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

U šerpu stavite šećer, margarin, vodu i kakao. Na tihoj vatri zagrevajte smesu uz mešanje, dok se svi sastojci ne otope i ne sjedine u glatku, ujednačenu masu.

Kada dobijete sjajnu čokoladnu smesu, dodajte mlevene orahe ili lešnike i vanilin šećer. Dobro promešajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu koja se lako razmazuje.

Na radnu površinu stavite jednu oblandu i ravnomerno je premažite toplim filom. Poklopite drugom oblandom i ponovite postupak dok ne utrošite sav fil i oblande.

Na vrh poslednje oblande možete premazati tanak sloj fila i, po želji, posuti mlevenim orasima, lešnicima ili posnom čokoladom za dekoraciju.

Najvažniji korak - strpljenje

Da bi oblanda bila savršeno mekana, potrebno je da odstoji nekoliko sati, a idealno preko noći. Za to vreme oblande će omekšati, fil će se lepo povezati, a kolač će dobiti onu prepoznatljivu figaro teksturu zbog koje se lako seče i još lakše jede.

Mali saveti za savršen rezultat

  • Ako volite intenzivniji ukus, koristite lešnike umesto oraha
  • Obavezno premažite fil dok je topao - tako će se oblande ravnomerno navlažiti
  • Kolač sečite tankim nožem kada se potpuno stegne

Na slavskim trpezama često pobede najjednostavniji recepti. Posna figaro oblanda je upravo takav kolač - nenametljiv, ali bogat, skroman po sastojcima, a raskošan po ukusu.

Ako tražite sitni posni kolač koji će se dopasti svima, koji ne traži mnogo vremena i koji izgleda lepo na stolu, ovo je recept kojem se uvek vraćate.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posni, zdravi, brzo se prave... Ovi kolačići su idealni za nedeljni doručak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti