Božićne zvezdice iz rerne za 20 minuta: Recept koji uspeva i početnicima, sa jednostavnim sastojcima

K. M.
K. M.  
  • 0

Najukusniji su domaći keksi, oni iz limene božićne kutije koja se vadi samo u decembru i uvek je puna sitnih slatkih radosti. Božićne zvezdice s maslacem i tek malo cimeta i đumbira, koji im daju pravi praznični šmek, naravno možete ispeći i u bilo kom drugom obliku za koji imate kalup za sečenje.

Recepata za poslastice koje mogu dugo da stoje nikad nema dovoljno, a ovaj jednostavan klasik iz limene kutije uspeće i onima koji se prvi put late testa. Za pripremu ćete potrošiti svega 10 minuta, a keksi se neće peći mnogo duže – desetak minuta. Za svaki slučaj počnite da proveravate kako napreduje pečenje i ranije, jer nedopečene kekse uvek možete vratiti u rernu, dok zagorele, nažalost, možete samo baciti.

Ako želite, zvezdice pre pečenja možete premazati s malo vode i posuti kristal-šećerom.

kolači u obliku zvezde, božićni kolač Foto:Shutterstock

Božićne zvezdice - sastojci:

  • 250 g brašna, plus za posipanje
  • 16 g praška za pecivo
  • 150 g maslaca, hladnog, isečenog na kockice od 1 cm
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • 125 g šećera, plus za posipanje
  • 1 jaje, umućeno

Božićne zvezdice - priprema:

Namažite dva velika pleha tankim slojem maslaca. Zagrejte rernu na 180 stepeni.

U velikoj činiji rukama umesite maslac i brašno dok se ne pretvore u mrvice, nešto krupnije od onih za pohovanje. Dodajte šećer, cimet i đumbir i dobro promešajte. Zatim dodajte umućeno jaje i mesite dok se ne formira testo. Ako je testo previše brašnjavo da bi se sjedinilo, dodajte malo vode, a ako je lepljivo, pospite ga s malo brašna. Oblikujte testo u kuglu.

kolači u obliku zvezde, božićni kolač Foto:Shutterstock

Pobrašnite radnu površinu i razvucite testo na debljinu od oko pola centimetra. Kalupom izrežite zvezdice i poređajte ih na pripremljene plehove, ostavljajući razmak između njih. Kada vam ponestane „punog“ testa za sečenje, ponovo ga premesite, razvucite i nastavite sa sečenjem dok ne potrošite svo testo.

Zvezdice premažite s malo vode i pospite kristal-šećerom.

Kekse pecite u turama, 10–15 minuta, dok ivice ne dobiju tek blago zlatnu boju.

Ostavite ih u plehu da se malo ohlade, pa ih poslužite odmah – tople ili hladne.

(Ona.rs/Punkufer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Iza kulisa revije Slobodana Bate Spasojevića posvećene mami: Moda koja govori srcem

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti