• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

KRALJEVSKI MANIRI: U redu je jesti prstima, ali nemojte ih lizati

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako se u dvadesetom veku ovo smatralo krajnje nepristojnim, jesti rukama u restoranu je danas potpuno prihvatljivo, kažu stručnjaci za bonton, ali dodaju da je to u redu sve dok ne poližete prste

  • 1

"Bonton Debrett 's", koji već stotinama godina vodi britansku aristokratiju kroz pravila kraljevskog ponašanja, od konjskih trka do ponašanja za stolom, izdao je sada deset tačaka o ponašanju u savremenim restoranima. Saveti i pravila ponašanja odnose se na sečenje hrane na manje komade pre jedenja, na brisanje ruku i korišćenje ubrusa, kako se i kad koristi koji escajg i slično.

Kod hrane koja se jede rukama, kao što su pica ili pileća krilca, savetuje se uzimanje malih zalogaja. Danas je sasvim prihvatljivo ponašati se tako za stolom, čak i u onim situacijama kada ljudi koji sede s vama odluče da to ne čine.

Međutim, morate da budete pažljivi. Napominje se da mnoga tradicionalna pravila i dalje ostaju, poput onog da bi za stolom trebalo sedeti uspravno, ne naslanjati laktove na sto dok jedete i obavezno čekati da se hrana ohladi umesto da duvate u nju.

(kliX.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • no comment

    23. novembar 2012. | 11:38

    naravno, najsladje je jesti prstima,to je naša priroda

    Podelite komentar