• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

PRODUŽITE MLADOST: Nekoliko saveta kako da se hranite zdravo, a da usput ostanete vitki i vitalni!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrana proizvedena bez štetnih hemikalija i pesticida štiti vaše zdravlje, produžava vitalnost organizma, a na duže staze štedi novac u kućnom budžetu

  • 1

RAZMIŠLJAJTE ORGANSKI! Zagrlite prirodu, vratite se korenima i počnite da mislite zdravo! Za početak dovoljno je da gorivo koje vas pokreće - brzu i masnu hranu - zamenite organskim plodovima iz prirode.

Organska, zdrava hrana često se vezuje za vegetarijance, dijabetičare i ljude sa zdravstvenim tegobama ili slepe pratioce trendova, a prava istina je da ona prija svima, od novorođenčadi do starijih osoba, povoljno utiče na zdravlje, ali i prirodu i okolinu.

Takođe, ove namirnice imaju puniji ukus pa jela spremljena od organskih sastojaka sadrže više nutritivnih vrednosti.

Organska hrana ne sadrži pesticide i hemikalije

Organski plodovi su proizvedeni bez veštačkih boja, dodatih ukusa, genetske modifikacije, pesticida, hormona za rast, antibiotika ili hemijskih fertilizatora. Ovi proizvodi naoko možda i nisu tako privlačni, često su manje težine i sa pigmentiranom kožicom, ali su izuzetno bogati hranljivim materijama.

Svaki aspekt u njihovom uzgajanju se pažljivo prati, od stavljanja semena u zemlju, do prerade i pakovanja.

Top-pet razloga da zagrizete zdravo

Organski proizvedeno voće i povrće sadrži do 50 odsto više vitamina, minerala i hranljivih supstanci

Specijalna nega zemljišta na kome se ova hrana uzgaja zahteva da ono bude minimalno tri godine očišćeno od zabranjenih hemikalija i pesticida.  U proizvodnji se koristi manja količina vode što omogućava zadržavanje prirodnog, punijeg ukusa i dužu svežinu.

Organska hrana sprečava bolesti i alergije

Pesticidi i đubriva koji se koriste u intenzivnoj poljopriredi sadrže sintetičke toksične hemikalije koje se tokom uzgajanja zadržavaju u hrani. Gajenje biljaka bez  štetnih dodataka mnogo je sigurnije za ljude, ali i životinje koje ih konzumiraju.

Hemikalije u neorganski gajenim prozvodima uzrokuju niz alergija, podstiču nastanak raka ili Alchajmerove bolesti, dok organska hrana suzbija uzročnike, poboljšava cirkulaciju, varenje i smanjuje infekcije.

Nema genetske modifikacije

Jedna od glavnih prednosti organskih proizvoda je i činjenica da nisu genetski modifikovani. Ova kontroverzna metoda  predmet je brojnih istraživanja i studija, ali i dalje nema dovoljno istraženih posledica po ljudsko zdravlje. Sigurno je da se radi o "igranju sa silama prirode" stvaranjem jeftine, ali visokotoksične, kancerogene hrane tako što se genetskim inženjeringom menja DNK  biljke i unosi joj se gen vrste koja nije srodna.

Zdravija životna sredina

Organska hrana je sigurnije za celu planetu. Metode koje se koriste u organskoj poljoprivredi štite strukturu i sadržaj hranljivih materija u zemljištu, a ono zadržava plodnost tokom vremena, dok se prirodni resursi poput vode i energije manje troše.

Zaštita životinja

Bilo da ste vegetarijanac ili ne, prijaće vam  činjenica da konzumacijom organske hrane štitite brojne ptice i druge divlje životinje koje zavise od zemljišta u svojoj ishrani. Sintetičke toksične hemikalije koje se koriste u komercijalnoj poljoprivredi, odnosno njihovi tragovi na semenju i bobicama uzrok su nestanka brojnih životinjskih vrsta i prirodnih staništa.

Sve što postoji može biti organsko

Iako se na prvi poged tako ne čini, asortiman organskih namirnica je izuzetno širok. Organski proizvedene možete pronaći čokolade, keks, testeninu proizvedenu od najfinijeg brašna, različite vrste zdravih namaza sa niskim procentom masnoće, hleb, žitarice od celog zrna, začine, džemove , voćne sokove, specijalna biljna ulja (maslinovo, orahovo, ulje od grožđanih koštica, bundevino, susamovo) a koja sadrže esencijalne masne kiseline, štite od alergija, srčanih, probavnih smetnji i pomažu u borbi protiv holesterola.

Zdrava hrana naročito prija dijabetičarima, dok je bezglutenski program posebno pogodan za ishranu sportista.

Nekada je prodaja ovih namirnica bila isključivo vezana za prodavnice zdrave hrane i kupovinu robe na merenje, dok se danas u velikim trgovinskim lancima nalaze specijalni odeljci u čijim rafovima se nalaze privlačno upakovane namirnice koje garantuju zdravlje.

Izbor hrane iz prirode omogućava vitalnost organizma i produženu  mladost, a na duže staze i više novca u kućnom budžetu.

(Ljiljana Vučetić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • miljan

    7. decembar 2012. | 00:16

    pa gde imate organsku hranu u prodaji?ja ne znam.smo hemija,kesice,emulgatori,pojacivaci ukusa...

    Podelite komentar