• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

PRAZNIČNA TRPEZA: Mali trikovi da uživate u hrani, a da se ne ugojite

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon cele noći slavlja sledi vam praznični ručak u krugu porodice, a već ste siti jer ste uz obilje alkohola celu noć nešto grickali… Evo saveta kako da ne nabacite kilograme, a ipak da uživate u bogatoj gozbi

  • 0

Da bi održala idealnu težinu, žena bi u proseku trebalo da u sebe unese oko 2.000 kalorija dnevno uz umereno vežbanje. Za muškarce važi nešto veća cifra. Iako nikako ne želite da nabacite nekoliko kilograma u vreme praznika i u novogodišnjoj noći, nemojte biti prestrogi prema sebi i ne zaboravite da u hrani ponekad treba i uživati. Računajte vrednosti hrane u kalorijama i ne morate se odricati ničega.

Ćureće meso

U porciji od 90 grama ćurećih prsa sa hrskavom kožicom ima oko 149 kalorija. Da biste izbegli višak kalorija, maknite kožicu s mesa i ostalu masnoću jer je ona štetna za srce.

Jagnjeće pečenje, omiljena poslanička hrana

Meso pripremajte u maslinovom ulju koje pomaže u snižavanju nivoa holesterola. U tamnijim komadima mesa ima više cinka, gvožđa, vitamina B, K i A.

Šunka

U 100 grama šunke ima 115 kalorija, a u tom komadu mesa ima više hranjivih materija nego u drugim vrstama. Samo uklonite  masne delove.

Svinjske kobasice

U 100 grama svinjskih kobasica ima čak 305 kalorija zbog masnoća koje se nalaze u punjenju. Stoga ih je možda pametnije preskočiti i uzeti krto meso.

Pržena slanina

Ćevapi, kobasice, pljeskavice...

I pržena slanina ima 305 kalorija u 100 grama pa se tom poslasticom počastite samo u izuzetnim situacijama.

Pečena guska

U 140 grama ima 427 kalorija, a razlog tako visokom broju je to što guska ima puno više masti od ćurke. Ne možete li joj odoleti, uzmite malo parče i vratite se ćurki.

Prokelj

Kao što ste pretpostavljali, povrće ima daleko manje kalorija, a 150 grama prokelja ima tek 65 kalorija. Osim što je niskokaloričan, izvrstan je prilog uz svako jelo i bogat je vitaminima C, B, A, gvožđem, proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.

Pečeni krompir

Nemojte biti lenji da iscekate svež krompir

U 100 grama pečenog krompira ima oko 149 kalorija. Krompir daje energiju organizmu pa ga je dobro spremiti u ulju biljnog porekla poput maslinovog. Neka se svakako nađe na prazničnom stolu, a da biste dobili dodatne vitamine, ostavite ga u kori.

Ušećereni bademi

Deset ušećerenih badema ima oko 220 kalorija i slobodno ih odaberite kada želite da se zasladite jer su puni vitamina E, vlakana, kalcijuma, gvožđa, nezasićenih masti koje snižavaju holesterol te ostalih antioksidansa.

Kestenje

U 100 grama kestena ima 170 kalorija, što nije puno s obzirom da su hranjivi i bogati proteinima. U hladnim zimskim danima pečeno kestenje idealni su kao obrok koji će da vas zagreje pa slobodno uživajte u njima.

Kikiriki

Za razliku od kestena, 100 grama kikirikija ima čak 622 kalorije. Bez obzira na kalorije, kikiriki sadrži proteine, vitamin E, folnu kiselinu te je bogat dobrim masnoćama koje snižavaju holesterol pa ga ne morate baš uvek zaobilaziti.

Grickalice

Orasi, bademi, lešnici nezaobilazni su afrodizijaci u tradiciji svih naroda

Vrećica grickalica od 25 grama ima oko 94 kalorije. Ako to uporedite sa povrćem, jasno se vidi koliko su grisine kalorične. Ako nemate jaku želju za njima, radije ih zamenite nekim zdravijim grickalicama pripremljenim kod kuće.

Čokolada

Ova nezaobilazna i omiljena poslastica u 100 grama ima oko 500 kalorija. O čokoladi ne treba puno pisati, a dok je slasno degustirajte, na umu imajte samo jedno: nemojte pojesti celo pakovanje!

Kolači

Za njih mesta na ovom spisku nema. Kada se zadovoljite kockicom čokolade, dalje i ne pomišljajte, jer dodavanje dezerta uz čašu vina će sigurno značiti mukotrpnu dijetu naredne dve nedelje.

(Telegraf.rs/Hercegovina.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti