• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna čokolada čuva srce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novo istraživanje pokazalo je da konzumacija crne čokolade visokog kvaliteta može pomoći ljudima koji boluju od šećerne bolesti da održe nivo holesterola u granicama normale

  • 0

Ukoliko vas muči dijabetes tipa 2, imate povišen holesterol i druge masnoće u krvi, a lekari smatraju da ste pod rizikom od srčanih oboljenja, probajte da se, uz redovnu terapiju, zalečite i crnom čokoladom.

U istraživanju koje je sproveo tim naučnika s britanskog univerziteta Hal učestvovalo je 12 dobrovoljaca koji su imali postavljenu dijagnozu šećerne bolesti. Svi ispitanici su tokom 16 sedmica dobijali tamnu čokoladu. Svi učesnici koji su tokom tog perioda dobijali čokoladu obogaćenu polifenolima, hemijskim sastojcima koji se nalaze u čokoladama sa visokim sadržajem kakaoa, imali su značajno bolje nalaze holesterola u krvi.

Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros

Stručnjaci su utvrdili da ne samo da su se ukupne vrednosti holesterola u krvi snizile, već se i nivo takozvanog dobrog holesterola (HDL) povećao zbog čega se smanjio i rizik za različite bolesti srca.

Profesor Stiv Atkin, vođa istraživanja, objasnio je da bi čokolada s visokim sadržajem kakaoa trebalo da bude uključena u ishranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2, kao sastavni deo osećajnog i uravnoteženog pristupa ishrani i načinu života.

Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros

Stručnjaci ljudima koji boluju od ove hronične bolesti savetuju zdravu ishranu i fizičku aktivnost da bi što duže mogli da održe psihičko i fizičko zdravlje.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti