PIVO JE LEK: Pet zdravih opravdanja da večeras nazdravite

  • 1

Penušavo pivo pilo se još u praistorijsko doba, ali današnji glavni sastojak hmelj počeo je da se koristi tek u 13. veku. Pivo je u prošlosti imalo toliku važnost da se našlo u Hamurabijevom zakoniku, prvom pisanom zakoniku na svetu u kojem piše da pivo ne sme da sadrži previše vode niti da se prodaje po previsokoj ceni.

U pitanju je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tečnom hranom. Energetska vrednost jednog litra standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti jednog litra punomasnog mleka.

Foto-ilustracija: Foter/Cambridge Brewing Co. Foto-ilustracija: Foter/Cambridge Brewing Co.

U pivu uživamo zbog njegovog jedinstvenog ukusa i mirisa, ali ono osim na čula, pozitivno deluje i na naše fizičko stanje. Naravno, pod uslovom da se konzumira umereno. Doznajte kojih je to pet dobrobiti koje pivo čini za zdravlje i - živeli!

Smanjuje rizik za bolesti srca

Istraživanja su potvrdila da umerena konzumacija piva smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Razlog je jednostavan: alkohol povećava nivo HDL-a, odnosno dobrog holesterola čime se smanjuje mogućnost zadebljanja arterija i zgrušavanja krvi koje može prethoditi srčanom udaru.

Bogato je vitaminom B6

Pivopije imaju za 30 odsto veću količinu vitamina B6 u krvi od ljudi koji ne piju pivo, a dvostruko veću od ljudi koji konzumiraju crveno vino.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Sprečava stvaranje bubrežnog kamenca

Ljubitelji piva imaju 40 odsto manje šanse da dobiju bubrežni kamenac od onih koji ga ne piju. Nijedna naučna studija još uvek nije uspela da odredi koji sastojak je zaslužan za to, ali bez obzira na sve, rezultat je impresivan.

Pomaže ženama da lepše stare

Dokazano je da umerena konzumacija alkohola pomaže u očuvanju gustine kostiju i mentalnih sposobnosti kod starijih žena. Ali, to nije sve. Flavonoidi u hmelju, glavnom sastojku piva, imaju slična svojstva kao estrogen, pa mogu da posluže kao prirodna zamena za hormone kod žena u menopauzi.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Iamnee

Sprečava rak

Hmelj sadrži i ksantohumol, materiju koja uništava određene enzime u organizmu izazivače raka. Ksantohumol se trenutno testira u svrhu revencije u lečenju raka prostate i debelog creva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • meduza

    18. maj 2013. | 22:10

    dakle..u ime zdravlja od danas pijem pivo heh..

    Podelite komentar