• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

SREĆNA HRANA: Namirnice za dobro raspoloženje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko želite da budete vitki, energični i pre svega zdravi, treba da vodite računa o tome šta jedete. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da pored svih već navedenih pogodnosti, određena hrana ima tu moć da poveća nivo raspoloženja

  • 0

Određena hrana ima moć da popravlja raspoloženje. Svi smo svedoci sve većeg broja genetski modifikovane hrane na koju smo svakodnevno osuđeni kada god odemo u prodavnicu. Baš zbog toga se treba truditi da se što češće konzumiraju namirnice koje neće imati negativan uticaj na zdravlje. Osim što će nas učiniti zdravijima, uticaće i na naše dobro raspoloženje. Da, dobro ste čuli, postoji hrana koja vas čini srećnima. Evo o kojim namirnicama je reč.

Sirova hrana

Ljudi koji jedu prerađenu hranu snose veći rizik od depresije, teskobe, promene raspoloženja, hiperaktivnosti i drugih mentalnih i emocionalnih problema, tvrdi psihijatar dr Dru Ramsi. Da biste izbegli neželjene efekte veštačke hrane na zdravlje, sami spremajte jela od sirovih i prirodnih namirnica. To će biti melem za vaše telo i mozak.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Losos

Losos i druge ribe koje su bogate omega-3 masnim kiselinama mogu da igraju važnu ulogu u našem celokupnom raspoloženju. Istraživanja pokazuju da ove masnoće deluju protiv depresije i čak smanjuju anksioznost. Ostali izvori ovih dobrih masnih kiselina su orasi i semenke, naročito semenke lana.

Bademi

Bademi su bogati sastojkom koji zovemo tirozin, a odgovorni su za proizvodnju dopamina i drugih neurotransmitera povezanih s raspoloženjem. To znači da treba jesti šaku orašastih plodova dnevno kako bi se poboljšalo zdravlje kardiovaskularnog sistema, a zahvaljujući bogatstvu vlakana i mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, podiže se i raspoloženje.

Foto: WiseGeek.com Foto: WiseGeek.com

Jabuke

Jabuke sadrže kvercetin, antioksidativni sastojak, koji brani ćelije mozga od slobodnih radikala, koji mogu da oštete neurone.

Čokolada

Dokazano je da trenutno podiže raspoloženje. Slasna, prepuna antioksidanata, čokolada vrlo efikasno ublažava teskobu. Takođe, tamna čokolada je izvrstan lek za sve one, koji su ustali na levu nogu.

Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros

Semenke suncokreta

Ove semenke su super izvor tirosina, neesencijalne aminokiseline, koja poboljšava mentalne funkcije i raspoloženje. Suncokret je bogat selenom i vitaminom E koji štiti srce.

Tofu

Soja je još jedan izvor tirosina, koja telu takođe omogućava odlične doze proteina koje gode srcu. Mogu da pomognu i u sprečavanju bolesti kostiju, kao i da smanje simptome menopauze.

(T. Milić/mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti