• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šest razloga zašto puter treba jesti svaki dan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki ga zovu maslac, drug puter, treći buter... Sve u svemu, u pitanju je namirnica koja je dugi niz godina bila, nepravedno, "demonizovana"

  • 1

Puter je jedna od onih namirnica koje mogu pretvoriti jedan sasvim običan obrok u pravo remek-delo kulinarstva. Međutim, poslednjih nekoliko decenija puter je bio prečesto optuživan za ceo dijapazon bolesti, od gojaznosti do srčanih problema. Srećom, puter se polako vraća u kategoriju zdrave hrane. Evo šest0 razloga zašto je puter bitan za naše zdravlje

Bogat je vitaminima

Puter sadrži puno vitamina rastvorljivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Prva dva ne treba posebno spominjati, budući da zdrava ishrana koja uključuje meso i povrće garantuje dovoljan unos tih važnih sastojaka.

Međutim, vitamin K2 je prilično redak u modernoj ishrani, a ima snažan efekat na zdravlje, jer učestvuje u metabolizmu kalcijuma čiji je nizak unos povezan s mnogim teškim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak i osteoporozu. Puter proizveden od mleka krava koje pasu travu posebno je bogat vitaminom K2.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Smanjuje rizik za gojaznost

Nutricionisti često preporučuju da biramo mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Tako ćemo, tvrde, dobiti potreban kalcijum bez 'loših' masnoća i kalorija. Uprkos visokoj kalorijskoj vrednosti, mlečni proizvodi s visokim procentom masnoće nisu povezani sa gojaznošću.

Jedna studija iz 2012. godine ispitala je uticaj mlečnih proizvoda visoke masnoće na gojaznost, kardiovaskularne bolesti i druge bolesti metabolizma. Utvrđeno je da takvi proizvodi ne povećavaju rizik od metaboličkih bolesti te da su povezani sa značajno smanjenim rizikom od gojaznosti.

Puter je dobar izvor masne kiseline butirata

Kratkolančanu masnu kiselinu butirat ili buternu kiselinu stvaraju bakterije u debelom crevu kada su izložene vlaknima. To je verovatno glavni razlog što su vlakna važna za zdravlje.

Puter predstavlja još jedan dobar izvor butirata koji ima protivupalna svojstva i snažan zaštitni efekat na probavni sistem.

Foto-ilustracija: Foter/Searobin Foto-ilustracija: Foter/Searobin

Snižava rizik od srčanog udara uspešnije od margarina

Prehrambene smernice preporučuju da zamenimo puter margarinom. Ipak, moderni saveti postigli su suprotan efekat. Zamenili smo puter - zdravu namirnicu - s margarinom koji u sebi sadrži visokoprocesirane trans-masti koje izazivaju brojne bolesti.

U jednoj studiji koja je ispitivala efekte putera i margarina na kardiovaskularne bolesti, uočeno je da margarin značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok puter nije imao takve učinke.

Druga je studija pokazala da mlečni proizvodi visoke masnoće smanjuju rizik od srčanih bolesti za neverovatnih 69 odsto, najverovatnije zbog povećanog unosa vitamina K2.

Foto-ilustracija: Foter/Jonathunder Foto-ilustracija: Foter/Jonathunder

Sadrži puno zdravih zasićenih masti

Rat protiv zasićenih masnoća temeljen je na lošim naučnim rezultatima, budući da nikada nije bilo dokazano da izazva štetu. Nedavna istraživanja ukazuju na to da ne postoji veza između zasićenih masnoća i kardiovaskularnih bolesti. Štaviše, zasićene masti povećavaju nivo HDL (dobrog) holesterola.

Puter sadrži i zdrave količine kratkolančanih i srednjolančanih masti koje se metabolišu drugačije od drugih masti i na taj način dovode do poboljšanja sitosti i povećavaju sagorevanje masnoća.

Foto-ilustracija: Foter/madlyinlovewithlife Foto-ilustracija: Foter/madlyinlovewithlife

Puter je ukusan

Ovom argumentu nisu potrebna dodatna pojašnjenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ari

    15. jun 2013. | 11:38

    DRUG PUTER!!!! Hahahahaha još mu fali Drugarica Mast :P

    Podelite komentar