• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

TREŠNJE I VIŠNJE: Pet razloga da im ne propustite sezonu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šteta bi bilo da ne iskoristite sezonu ovih ukusnih i zdravih crvenih plodova

  • 0

Trešnje i višnje su letnji plodovi koje je uvek dobro jesti. Pune su korisnih hranljivih materija i jedinstvenih antioksidansa, tako da zaista nema razloga da vam bude teško da uh uberete s drveta ili koje kilo kupite na pijaci.

Trešnje i višnje imaju nisku kalorijsku vrednost, ali su istovremeno bogat izvor hranljivih materija, vitamina i minerala.

Antioksidantna svojstva

Pigmenti u njima su ustvari polifenolni, flavonoidna jedinjenja, poznatija kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u koži, a zna se da imaju snažno antioksidantno delovanje.

Istraživanja pokazuju i da antioksidativna jedinnjenja u višnjama pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.

Trešnje

Protivupalna svojstva

Naučne studije su pokazale da antocijanini u trešnjama deluju protivupalno i blokiraju delovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja i višanja ima potencijalne zdravstvene efekte protiv hroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportskih povreda.

Višnje

Smiruju

Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje nervni sistem i tako pomaže protiv neuroza, nesanice i glavobolje.

Trešnje

Minerali važni za srce

Ovi crveni plodovi su izvor cinka, gvožđa, kalijuma i mangana, te dobar izvor bakra. Kalijum je za srce važan mineral i važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje regulišu rad srca i krvni pritisak.

Trešnje

Protiv raka i starenja

Antioksidanse kao što su lutein, "zea-ksanthine" i beta karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, ali ih ipak ima više u višnjama. Ovi spojevi deluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih jedinjenja koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti. Acerola sadrži izuzetno visoke nivoa vitamina C i A, više i od severnoameričkih i evropskih trešanja.

(Telegraf.rs / Magazin.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti