• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

TOP 15 sigurnih načina da se otrujete ovog leta (FOTO)

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ako ne planirate da otrujete i sebe i sve oko sebe poštujte ova osnovna pravila čuvanja i spremanja namirnica, posebno dok su velike vrućine

  • 1

Letnje vrućine ne idu naruku onima koji se baš i ne snalaze u kuhinji, a naročito ne onima koji ne poštuju osnovna pravila o čuvanju i sremanju hrane. Čim temperatura pređe trideseti podeljak treba biti mnogo oprezniji kada su u pitanju namirnice koje ćete servirati u svom tanjiru. Ovo se posebno odnosi na muškarce koji pečurke seckaju u tiganj pre nego što ih operu ili koji smrznuto pile stavljaju direktno u rernu, pre nego što se otopi. Međutim, ni neke žene nisu cvećke  već su podjednako destruktivne po pitanju kulinarstva.

Ukoliko ovog leta niste planirali da se posvetite malo više svojim veštinama u kuhinji i ukoliko vam je nivo svesti isti, bilo da se radi o zimskim ili letnjim temperaturama, treba da pročitate ovaj vodič koji će vam ukazati na sve moguće situacije koje mogu da dovedu do trovanja usled nepažnje.

Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast Foto-ilustracija: Foter/PetitPlat - Stephanie Kilgast

U istoj kesi sveže meso i ostali proizvodi

Kada odlazite u prodavnicu, obavezno odvojite sirovo meso od ostalih namirnica kako biste izbegli katastrofu. Curenje mesa po ostalim proizvodima koje može da vas zadesi nikako nije poželjno po stomak, osim ukoliko ne želite da izbegnete posao doručkujući pahuljice koje ste prethodno "zalili" s malo krvi.

Ostavite namirnice u vrelom gepeku i odete na piknik

Bili ste u trgovini, kupili sve što vam treba za frižider, a potom lepo sve to ostavili u užareni gepek i otišli na izlet ili plažu, da iskoristite lep dan? Idealni uslovi da namirnice u gepeku "procvetaju" dok se ne dočepaju frižidera. Inače je opšte poznato da namirnicama prija kada se čuvaju na velikim temperaturama, naročito ne ispod užarenih zadnjih vrata vašeg automobila.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Koristite isti pribor za sve

Kuvanje je osetljiv proces, jer baratate sa nečim što kasnije treba staviti u usta. Međutim, ukoliko ne vodite računa o higijeni, naročito kuhinjskog pribora kojim spremate meso, možete dobro da "nadrljate". Kuvano ili pečeno meso nikada nemojte dodirivati istim priborom kojim ste ga sekli kada je bilo sirovo, a koji naravno niste oprali. Ukoliko imate slične navike, znajte da time samo obezbeđujete sebi siguran put ka hitnoj pomoći.

Preskačete upustva

Različite vrste mesa zahtevaju razliite načine spremanja i različitu dužinu pripreme. Ali, što biste se vi opterećivali time da li je u pitanju prase ili pile, kada možete samo da ga spustite u pećnicu i da ne mislite o njemu narednih pola sata? Ovo vam je odličan način ukoliko želite da potrujete najbliže komšije koje ste pozvali na ručak. U suprotnom, pratite uputstva.

Foto-ilustracija: SXC.hu/BeverlyLR Foto-ilustracija: SXC.hu/BeverlyLR

Reš, pečen, nedopečen

Pravljenje roštilja nije neka velika filozofija, ali ipak zahteva poštovanje nekih pravila. Najpre, pre nego što i pomislite na stavite meso na rešetke, ugalj treba da bude užaren, a rešetke vruće, kako biste bili sigurni da je temperatura dovoljno jaka. Prilikom roštiljanja trebalo bi da vodite računa o tome da vam meso ne ostane živo. To se pritom ne odnosi samo na ćevape koje načnete mašicama ne bi li ste proverili da li je meso rumene boje, već i na druge vrste mesnih poslastica. Dobro pečeno meso je bitno ukolio ne želite da završite na WC šoji sa grčevima u stomaku.

Ostavljate frižider ili zamrzivač otvoren

Koliko puta vam se desilo da zaboravite da zatvorite vrata zamrzivača ili frižidera? Verovatno nebrojeno puta, ali ovaj proces sa sobom nosi određen rizik tokom sparnih dana u kojima obitavamo tokom leta. Čak samo nekoliko minuta može da snizi temperature namirnica, naročito mesa, koje nikako ne podnosi temperaturne promene.

Foto-ilustracija: Foter.com / Corie Howell Foto-ilustracija: Foter.com / Corie Howell

Ne perete ruke

Ispiranje sapuna s ruku mora da traje najmanje 20 sekundi kako bi bilo delotvorno. Tako da verovatno vaše petosekundno pranje ruku nema nikakve pozitivne posledice po hranu koju ćete tim istim rukama dotaknuti. Operite vaše ruke dobro i sačuvajte kako vaša, tako i creva vaših najmilijih.

Koristite sunđer koji imate od studentskih dana

Kuhinjski sunđer koji ste kupili pre Hrista, nikako da završi u kontejneru već vas verno prati poput najboljeg prijatelja. Međutim, niste svesni da tako sebi samo škodite. Broj bakterija koje se koncentrišu na sunđeru kojim perete vaše tanjire, viljuške, noževe i šerpe nakon jela je u ravni sa količinom bakterija koje se nalae na WC šolji. Pa ako vam ne smeta, slobodno nastavite istim putem.

Foto: Flickr/melodramababs Foto: Flickr/melodramababs

Pranje posuđa hladnom vodom

Leto je, hiljadu je stepeni i još treba da uvlačite ruke u vruću vodu? Pa ko bi lud? Ipak, ako masnoću i svu prljavštinu koja se zacementirala na vašem kuhinjskom priboru perete hladnom vodom, na sigurnom ste putu da ne učinite ništa sa njim. Sledeći put se odvažite i potopite suđe u toplu vodu kako biste se lišili svih bakterija.

Pranje mesa pod mlazom jake vode

Ne postoji ništa što bi trebalo da uradite prilikom spremanja mesa, osim da ga izrežete po želji i stavite u nauljanu posudu za pripremanje. Pranje mesa je akcija koju ste vi proizveli u vašim glavama, a koja može samo da rezultira razmnožavanjem brojnih bakterija. Ako želite da izbegnete fijasko za trpezarijskim stolom, držite se dalje od sudopere.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / debspoons Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / debspoons

Ne poštujete rok trajanja

Zaboravili ste na svoju omiljenu piletinu u zamrzivaču duže vreme i konačno ste se odvažili da je pripremite. Ali, gle čuda, rok trajanja je istekao? Govorite sebi "Ko šiša rok, ionako sve to nešto duže pripremanje mesa nadomesti"? Ukoliko ovako razmišljate, bolje da ne pozovete svoje najmilije da vam se pridruže na ručku, osim ako ne želite da prođete jeftinije u organizaciji masovne sahrane.

Samo napred, ostavite kuvanu hranu van frižidera

Trebate da budete svesni činjenice da su bakterije svuda oko nas. Bez obzira što ste skuvali hranu i pripremili je na jakoj vatri, to ne znači da bakterije ponovo ne mogu da je napadnu. Hrana van frižidera može najviše da stoji dva sata, nakon toga, budite sigurni da od vašeg ručka ni bakterije neće ostati gladne.

Foto-ilustracija: Foter.com /  paul goyette Foto-ilustracija: Foter.com / paul goyette

Čuvate kuvano meso u istim posudama sa sirovim mesom?

Ovo ne sme da vam se dogodi nikada, ali ako vam se već dogodilo, nikada nemojte to priznati čak ni najboljem prijatelju. Duboko zakopajte tu tajnu negde u sebi i potrudite se da vam se nikada, ali nikada više ne dogodi nešto slično.

Zamrzavanje hrane traje večno

To što ste danas zamrznuli komad pilećeg bataka ne znači da ćete moći da ga otkravite i jedete 2020. godine. I hrana koja stoji u zamrzivaču ima svoj rok trajanja. Ukus, boja, aroma i cela tekstura mesa "pati" pod uticajem leda. Opšte je pravilo da meso možete držati tri do četiri dana u frižideru i od dva do šest meseci u zamrzivaču. Nakon toga možete da se pozdravite sa njom.

(foto-ilustracija: discount-supplements.co.uk) (foto-ilustracija: discount-supplements.co.uk)

"Pakleno" odmrzavanje

Najbolji način da odmrznete vaš planirani obrok je da ga stavite u hermetički zatvorenu posudu i da ga ostavite u frižider da se odmrzne. Naravno, ovaj postupak uspeva ukoliko ste planirali svoj obrok da pripremite sutra. Ukoliko vam treba za nekoliko sati, stavite ga u posudu sa toplom vodom, a vodu s vremena na vreme menjajte novom. Samo nikako ne ostavljajte meso na otvoreno nekoliko sati jer do njega mogu došetati razne bubice koje, verujemo, ne želite na svom tanjiru.

( Tamara Milić )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Perla

    22. jun 2013. | 14:13

    Posle ovog teksta - neću opšte da jedem :) Stavite ga u "Letnje dijete"

    Podelite komentar