• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

ČUVARI OČIJU: Paprike su dobre za vid

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voće i povrće najbolje je jesti kada im je sezona, jer se samo tada njihovi zdravstveni potencijali u potpunosti ispoljavaju. Tokom čitavog leta, pa sve do kasne jeseni, vreme je za paprike

  • 0

Paprika ima nisku kalorijsku vrednost, ali je veoma bogat izvor vitamina C, kao i luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u prevenciji katarakte, kao i bolesti srednjeg dela mrežnjače.

Naučnici su otkrili da ove supstance za čak 79 odsto umanjuju rizik od pojave očnih bolesti kod osoba sa visokom stopom rizika. Lutein i zeaksantin pripadaju grupi karotenoida, pigmenata koji paprici daju žutu i crvenu boju, a ima ih i u mrežnjači koju štite od negativnog uticaja svetlosti.

Foto-ilustracija: Foter/theothermattm Foto-ilustracija: Foter/theothermattm

Mada luteina i zeaksantina ima u zelenom povrću, kao što su zelje ili brokoli i voću narandžaste ili žute boje, paprika je njihov najveći izvor. Zato bi ovo povrće tokom sezone trebalo svakodnevno konzumirati, pre svega svežu u različitim salatama, ali i kuvanu ili pečenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti