• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako da ispržite savršena jaja na oko?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razliveno žumance, pregorelo belance, masnoća koja prska... Sve su ovo problemi koji muče mnoge ljude koji žele da doručkuju savršeno jaje na oko, ali im to nikako ne polazi za rukom

  • 4

Često vam se dešava da vam belance zagori ili žumance izgubi oblik, pa na kraju dobijete suvu bezličnu smesu umesto sočnog i ukusnog jajeta na oko? Evo nekoliko saveta kako da ispržite savršena jaja za savršen doručak.

Za početak trebalo bi da savladate veštinu razbijanja jaja, tako da u činiju ne upadnu ljuskice, a žumance ostane celo. Ako prejako udarite u ivicu činije, sve sitne ljuskice povući će belance ili će veći komad probiti žumance. Za početnike, najlakše je da se jaja razbijaju na ravnoj površini, pa da ih rastvorite iznad činije ili direktno na tiganj.

Foto-ilustracija: Foter/quinn.anya Foto-ilustracija: Foter/quinn.anya

Kod pečenja jaja mnogi imaju problem s razlivanjem žumanceta, a zapravo obožavaju kad ono ostane tečno kako bi u njega umakali hleb. Da se ne bi razlilo, nemojte jaje stavljati s visine, već ga oprezno spustite u tiganj, što bliže dnu.

Foto-ilustracija: Foter/mars! Foto-ilustracija: Foter/mars!

Prevruće ulje nikako nije dobro za savršeno pržena jaja. Stavite li jaja na isuviše vreo tiganj, u belancetu će se odmah stvoriti balončići, a ivice će postati tamnosmeđe. Konačni rezultat je da donji sloj zagori mnogo pre nego što je gornji gotov. Zato je jaja najbolje peći na srednje jakoj vatri.

Foto-ilustracija: Foter/Phillie Casablanca Foto-ilustracija: Foter/Phillie Casablanca

Za zapečeniju varijantu, jaja morate da okrenete, ali za mnoge je ovo nemoguća misija. Sve što treba da uradite jeste da uzmete široku špatulu i lagano okrenete jaje na drugu stranu. Da se jaje ne bi zalepilo, najbolje je imati tiganj od kovanog gvožđa ili teflona. U suprotnom, pametnije je staviti nešto više ulja ili maslaca, pa se jaje neće zalepiti, niti žumance razliti dok ga budete vadili.

Foto-ilustracija: Foter/jeffreyw Foto-ilustracija: Foter/jeffreyw

Prijatno!

(Telegraf.rs / TPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Woa

    21. oktobar 2013. | 15:45

    Ja ne znam kako neko moze voljeti žumance ovako,da umakas, meni muka bude,najviše volim kad je bas pečeno, kad je bjelance zlatne boje a žumance tvrd i pečen!

    Podelite komentar

  • Sandra

    24. oktobar 2013. | 02:22

    Svasta! Kaze nocna mora!CCC ! 99% kod nas u zemlji okrece u tiganju bez problema. To oni napucani sto "proputovali" mozda vole tako. Al vecini je muka. Vi koji ovo pisete,setite se kako su vam przili jaja kad ste bilo mala deca...

    Podelite komentar

  • gogo

    20. oktobar 2013. | 16:26

    Moja mala voli griz i jaja(grizi jaja).!

    Podelite komentar