• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

RODITELJI, PAŽNJA: Čokolada je nešto najgore za decu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srpski lekari upozoravaju da roditelji ne smeju da daju deci mlečnu čokoladu ukoliko žele da im dugo budu živa i zdrava i napominju da preterana konzumacija ovog slatkiša može da dovede do začepljenja krvnih sudova, dijabetesa, ali i mnogih drugih bolesti

  • 5

Mlečna čokolada je jako loša po decu, a domaći stručnjaci preporučuju roditeljima da je u što manjoj količini daju svojim mališanima ukoliko žele da im deca budu dugo živa i zdrava. Prema rečima doktora Nedeljka Radlovića, pedijatra u Univerzitetskoj dečjoj klinici i predsednika Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, mlečna čokolada jeste slatka, ali i izuzetno nezdrava poslastica.

- Ovaj desert je nešto najgore što može nekome da se preporuči. Kombinacija mlečne masti i šećera saharoze koja daje fruktozu je najbolji put da nekome zakrčite krvne sudove, odnosno da dobije aterosklerozu. Zbog toga treba menjati svest dece, ali i roditelja i umesto mlečne ponuditi im crnu čokoladu, koja je daleko zdravija - objašnjava doktor Radlović.

Foto-ilustracija: Foter/gabsiq Foto-ilustracija: Foter/gabsiq

On kaže da su deca u Srbiji sve više gojazna zbog nezdrave ishrane u kojoj preovlađuje mlečna čokolada. Zato se, kaže, u praksi susreće s decom koja već imaju promene na zglobovima zbog težine, ali i s mališanima koji imaju visok pritisak i predispoziciju za šećernu bolest.

Stručnjaci upozoravaju da je mlečna čokolada poput neke razblažene varijante, čije su sve dobre vrednosti stavljene po strani nauštrb dobrog ukusa. Sadržaj kakao delova je i do tri puta manji nego kod crne čokolade, dok dodato mleko sadrži zasićene masnoće koje povećavaju nivo holesterola. Druga činjenica je da mlečna čokolada sadrži više šećera od crne, koji posledično podiže apetit, dok kod crne nema takav učinak.

Foto-ilustracija: Foter/evilpeacock Foto-ilustracija: Foter/evilpeacock

Prof. dr Ljubomir Pfaf, jedan od naših istaknutijih nutricionista u zemlji, kaže da su hleb i mast bolji od čokolade.

- Sve što imate u čokoladi imate i u hlebu. Ali ako na hleb dodate životinjske masti, onda imate i A, D, E i K vitamine. Ukoliko još tu mast namažete na crni hleb, onda u organizam unosite i kompleks B-vitamina, što je zdravije od mlečne čokolade - savetuje Pfaf.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • marko

    5. decembar 2013. | 17:10

    Samo jos napomenite da se crni hleb kod nas NE PROIZVODI

    Podelite komentar

  • Loli

    5. decembar 2013. | 17:55

    Crni hleb?! Mislite obojeni? Ovaj srpski...

    Podelite komentar

  • balkan boy

    5. decembar 2013. | 23:32

    Sve dok sutra ne pročitamo neku potpuno kontradiktornu stvar.

    Podelite komentar