Znate li čija je baklava poslastica?
Na današnjem zvaničnom zasedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep-baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji.
Privredna komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep-baklave 2009. godine zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.
Evropska komisija je zvanično proglasila Antep-baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri meseca od objave.
Antep-baklava je sada zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, a 16. po redu proizvod koji je registrovan a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.
EU je Antep-baklavu stavila na listu "proizvoda zaštićenog imena" i "geografski zaštićenih proizvoda", a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda. Zahtevi za registraciju smokve Afion, sudžuka Afion i slanine Afion u EU još su u fazi procene.
(Telegraf.rs / kliX)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
123
E, te se stvari nikad ne znaju tačno. Izvorno, baklava je persijska, ostalo je pridodato negde u otomanskoj imperiji.
Podelite komentar
Tina
Čija god da je,ja je obožavam!
Podelite komentar
Zullu
Po Hamzi ljudi nisu postojali pre ekspanzije Otomanskog carstva i osvajanja ovih prostora, poturcivanja...Baklava je baklava a Hamza je Srbin, jedino je to sigurno.
Podelite komentar