• 14

Vreme čitanja: oko 1 min.

NEĆETE VEROVATI: Kad pročitate ovo, smučiće vam se beli hleb!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hleb kupljen u lokalnoj prodavnici može da sadrži ljudsku kosu, i to ne zalutalu vlas, nego L-cistein iz kose koja se koristi za produženje roka trajanja hleba. L-cisten je glavni ''krivac'' za mekoću većine pekarskih proizvoda

  • 14

Bez obzira na nalepnice na pakovanju i pažljivo čitanje sastava, postoje velike šanse da i dalje jedete neželjene stvari i dodatke u hrani, jer brojni proizvodi sadrže neke od sastojaka na koje nikada ne biste niti pomislili, na primer - ljudsku kosu.

Hleb kupljen u lokalnoj prodavnici može da sadrži ljudsku kosu, i to ne zalutalu vlas, nego L-cistein iz kose koja se koristi za produženje roka trajanja hleba. L-cisten je glavni ''krivac'' za mekoću većine pekarskih proizvoda.

Najveći deo kose koja se koristi za aminokiselinu dolazi iz Kine gde se skuplja u berbernicama i frizerskim salonima, kažu naučnici. Jedina vrsta hleba kod koje se obično koristi L-cistein je beli hleb, a možete da ga izbegnete odabirom hleba od celih žitarica pod uslovom da nema aditiva u brašnu ili da jednostavno sami mesite hleb kod kuće.

Inače L-cistein je nemoguće izbeći u poznatim lancima brze hrane.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jovana Tomic

    20. januar 2014. | 21:20

    Ovo uopste nije tacno. L-cistein iz kose se koristio pre 15 godina. Danas se dobija iskljucivo sintetickim putem .

    Podelite komentar

  • JOVICA

    20. januar 2014. | 21:41

    Podržavam Gospođu Jovana Tomić. A ako baš želite, trebalo bi da izmerite tu veknu hleba, pa probajte da kupite kilu brašna i zamesite je sami garantovana ušteda. S obzirom da vekna hleba košta od 35 do 45 dinara, a teška je svega 500grama kilogram brašna košta negde oko 45 dinara od koje dobijate dve vekne hleba čak i malo jače. Znači za pola kile hleba dobijate kilo brašna i dve vekne hleba. Prijatno :))))

    Podelite komentar

  • Feki

    20. januar 2014. | 21:06

    Pa sta.

    Podelite komentar