VEROVALI ILI NE: Voda može da vas ubije! (FOTO)
Iz vode koju pijemo vrebaju opasni otrovi, koje čak ni najsavremeniji filteri nisu u stanju da uklone. Stručnjaci savetuju da redovno čitamo izveštaje o sastavu vode koja nam putem vodovoda dolazi iz česme, ali i obratimo dodatnu pažnju na etikete na flaširanoj vodi.
Ovo su četiri najopasnije materije koje mogu da se nađu u pijaćoj vodi.
ARSEN
Visoke količine ovog metaloida u vodi može da izazove oštećenja na plućima poput onih koje se javljaju kod višedecenijskih teških pušača. Obratite pažnju da je maksimalni dozvoljeni unos arsena 0,04 miligrama.
BAKAR
Ovaj metal često se koristi za proizvodnju vodovodnih cevi, a i redovno ga unosimo u organizam putem hrane. Međutim, prekomerno nagomilavanje bakra u telu oštećuje jetru i mozak, što vremenom može da dovede do pojave hepatitisa, psihičkih i neuroloških simptoma, a sumnja se da je bakar krivac za Alchajmerovu bolest.
HLOR
Da, od hlora imamo koristi jer ubija štetne bakterije iz vode. Može da postane opasan kada stupi u reakciju s drugim organskim materijama (na primer, polusvarenim voćem i povrćem u našem želucu) jer se tada stvaraju izrazito kancerogene materije, trihalometani.
OLOVO
Do pre pedesetak godina do većine domova voda je stizala olovnim cevima. Pošto u nekim krajevima vodovod još uvek nije zamenjen, pazite se, jer ste pod većim rizikom za probleme sa bubrezima i visok krvni pritisak.
(Telegraf.rs / WomensHealthMag)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
fufi
ova vest sluzi da bi kupovali flasiranu vodu. aj iskulirajte nas. ako nemate sta pametno da napisete nemojte se ovim baviti
Podelite komentar
Poroci
Pa kas ste tako pametni sto nam niste napisali kako da se stitimo od tih stetnih supstanci
Podelite komentar
Slaviša
Čitajući u novinama ovakva razna upozorenja o opasnostima za život i zdravlje koje nas vrebaju u ishrani (voće, povrće, voda, razni napitci, meso, mleko, žitarice, slatko, slano, kiselo i šta još), vazduhu, klimi i sl. postavljam pitanje kako sam još živ (imam 56 godina), kako su ljudi dočekali 90 i 100 godina. Napredak nauke i poboljšanje uslova života doprinose da se ljudski vek svakodnevno produžuje (sada i osamdesetogodišnjaci nisu više tako stari). Zamolio bih novinare i sredstva javnog informisanja da prestanu više sa destruktivnim izveštavanjem i širenjem straha i stvaranja fobija kod naroda od svega i svačega.
Podelite komentar