• 30

Vreme čitanja: oko 1 min.

VEROVALI ILI NE: Voda može da vas ubije! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaka voda ima drugačiji sastav, a čak ni ona flaširana iz prodavnice nije potpuno čista od hemikalija koje su potencijalno otrovne

  • 30

Iz vode koju pijemo vrebaju opasni otrovi, koje čak ni najsavremeniji filteri nisu u stanju da uklone. Stručnjaci savetuju da redovno čitamo izveštaje o sastavu vode koja nam putem vodovoda dolazi iz česme, ali i obratimo dodatnu pažnju na etikete na flaširanoj vodi.

Ovo su četiri najopasnije materije koje mogu da se nađu u pijaćoj vodi.

ARSEN

Visoke količine ovog metaloida u vodi može da izazove oštećenja na plućima poput onih koje se javljaju kod višedecenijskih teških pušača. Obratite pažnju da je maksimalni dozvoljeni unos arsena 0,04 miligrama.

Foto: Foter.com / tankgirlrs Foto: Foter.com / tankgirlrs

BAKAR

Ovaj metal često se koristi za proizvodnju vodovodnih cevi, a i redovno ga unosimo u organizam putem hrane. Međutim, prekomerno nagomilavanje bakra u telu oštećuje jetru i mozak, što vremenom može da dovede do pojave hepatitisa, psihičkih i neuroloških simptoma, a sumnja se da je bakar krivac za Alchajmerovu bolest.

HLOR

Da, od hlora imamo koristi jer ubija štetne bakterije iz vode. Može da postane opasan kada stupi u reakciju s drugim organskim materijama (na primer, polusvarenim voćem i povrćem u našem želucu) jer se tada stvaraju izrazito kancerogene materije, trihalometani.

Foto: Foter.com / tankgirlrs Foto: Foter.com / tankgirlrs

OLOVO

Do pre pedesetak godina do većine domova voda je stizala olovnim cevima. Pošto u nekim krajevima vodovod još uvek nije zamenjen, pazite se, jer ste pod većim rizikom za probleme sa bubrezima i visok krvni pritisak.

(Telegraf.rs / WomensHealthMag)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • fufi

    23. februar 2014. | 16:27

    ova vest sluzi da bi kupovali flasiranu vodu. aj iskulirajte nas. ako nemate sta pametno da napisete nemojte se ovim baviti

    Podelite komentar

  • Poroci

    23. februar 2014. | 16:29

    Pa kas ste tako pametni sto nam niste napisali kako da se stitimo od tih stetnih supstanci

    Podelite komentar

  • Slaviša

    23. februar 2014. | 16:59

    Čitajući u novinama ovakva razna upozorenja o opasnostima za život i zdravlje koje nas vrebaju u ishrani (voće, povrće, voda, razni napitci, meso, mleko, žitarice, slatko, slano, kiselo i šta još), vazduhu, klimi i sl. postavljam pitanje kako sam još živ (imam 56 godina), kako su ljudi dočekali 90 i 100 godina. Napredak nauke i poboljšanje uslova života doprinose da se ljudski vek svakodnevno produžuje (sada i osamdesetogodišnjaci nisu više tako stari). Zamolio bih novinare i sredstva javnog informisanja da prestanu više sa destruktivnim izveštavanjem i širenjem straha i stvaranja fobija kod naroda od svega i svačega.

    Podelite komentar