• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ljudi, ako vam je do zdravlja, manje solite hranu!

Vreme čitanja: oko 1 min.

U današnje vreme navikli smo da se hranimo kojekakvim slanim grickalicama. Međutim, smanjenje unosa soli neophodno je za dobro zdravlje

  • 1

Smanjenje unosa soli podjednako je važno za zdravlje kao i prestanak pušenja, upozorava Svetska zdravstvena organizacija (SZO), čije procene govore da bi smanjenje unosa soli za 10 godina u svetu za 15 odsto spaslo devet miliona života.

Preterana konzumacija soli jedan je od glavnih uzroka bolesti srca i krvnih sudova, odgovorna je za 62 odsto moždanih udara i gotovo svaku drugu koronarnu bolest, a utiče i na nastanak karcinoma želuca, pogoršanje simptoma astme, bubrežnih bolesti i osteoporoze.

Foto-ilustracija: Foter/merAtSpain Foto-ilustracija: Foter/merAtSpain

Smanjenje dnevnog unosa soli za tri grama donelo bi milionske uštede zdravstvenom sistemu i spaslo mnoge živote, istaknuto je na sastanku SZO povodom Svetske nedelje borbe protiv prekomernog unosa soli. Iako preporuke SZO govore o dnevnom unosu soli od 5 grama, američko Kardiološko društvo preporučuje izmedu 3,5 i 4 grama.

Foto-ilustracija: Foter/dingofrog Foto-ilustracija: Foter/dingofrog

Od pokretanja Nacionalne akcije za smanjenje prekomernog unosa soli (2006. godine), utvrđeno je da građani većinom nisu svesni prisustva soli u gotovim i polugotovim proizvodima, žitaricama, pekarskim i mlečnim proizvodima. Inače, među 12 namirnica, glavnih krivaca za prekomeran unos soli, nalaze se hleb, mesni proizvodi, sirevi, gotova jela, supe, žitarice za doručak, riblji proizvodi, slane grickalice, umaci, začini i proizvodi od krompira.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Xpect

    19. mart 2014. | 22:44

    Nemoze spasiti zivot moramo nrkaf umrjeti

    Podelite komentar