• 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove kombinacije hrane morate da izbegavate!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kombinacija pojedinih namirnica može da bude fatalna po čoveka, tako što uzrokuje probleme sa varenjem, umorom, glavoboljama, lošim zadahom ili zatvorom

  • 7

Od lekara nutricionista do sportista i velikog dela ljudske populacije koja ima problema sa varenjem, umorom, glavoboljama, lošim zadahom, zatvorom, kolitisom, svi nekoliko godina unazad govore o veštini kombinovanja hrane. Koje namirnice nikako nisu dobar par i zašto?

Recimo da u istom tanjiru servirate račiće i ananas. Ukusno je, a još lepše na oko, ali je izuzetno "teška" kombinacija. Račići se dugo vare, tri ili četiri sata, dok je za varenje ananasa ljudskom organizmu potrebno pola sata. Kada ih unesete zajedno, račići ometaju varenje voća i ono "stoji" u želucu duže nego što bi ako biste ga pojeli samostalno. Kao rezultat dobijete truljenje i fermentaciju i, logično, gasove usled ovakvih hemijskih procesa, pa i nadimanje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Problem sa pojedinim kombinacijama hrane je različito vreme neophodno da bi se različite namirnice svarile. Voću za varenje treba pola sata do sat, povrću i žitaricama sat do dva, a barenom mesu i ribi najmanje tri ili četiri sata, dok neke školjke ljudsko telo svari za tek osam sati.

Problem ne staje kod pomenutih gasova i nadimanja. Iz onog ananasa kojeg ste pojeli sa školjkama telo ne može da uzme sve hranljive materije, jer on praktično truli u želudcu ili crevima. Oni gasovi koji nastaju zbog fermentacije su otrovni, neki lekari kažu često kancerogeni, i telu je potrebno mnogo više energije za čišćenje. Sasvim su onda očekivani  umor, razdražljivost s niskim pragom tolerancije, glavobolja, visok krvni pritisak, zatvor, zadah iz usta, različite upale i sve je to naročito izraženo ako duži vremenski period jedete ovakve kombinacije hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia.rs Foto-ilustracija: Profimedia.rs

Nutricionista Tara Alder svakako misli da svako treba da osluškuje svoje telo i da svaki čovek ima svoje specifičnosti kad je varenje hrane u pitanju. Ali, misli i da svako treba bar da proba da jede dobre kombinacije hrane kao jedini način da sazna šta prija, a šta ne. Dugoodišnjim režimom i navikama u jelu ne možete ni znati da li biste se bolje osećali ako biste probali nešto drugačije.

EVO KOJE NAMIRNICE NE BI TREBALO KOMBINOVATI:

Voće sa drugim namirnicama. Brže se vari od ostale hrane (mesa, povrća, žitarica) koje ometaju varenje ovi slatkih namirnica što dovodi do fermentacije i truljenja. Voće je puno šećera (pogotovo sezonsko koje prirodno zri) i nije ga lako svariti zato ga uvek jedite samostalno. Neki nutricionisti čak savetuju i da se ne kombinuju različite vrste. Voćne salate tako nisu srećan izbor.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Životinjski protein sa skrobom. Meso u kombinaciji sa hlebom ili testeninom ima "prednost" u varenju i duže se vari, tako da će hleb ili testenina truliti, što dovodi do gasova, nadimanja, umora, glavobolja. Problem su tradicionalne kuhinje koje su uglavnom bazirane na ovakvoj kombinaciji (musake, pilavi, sarme, punjene paprike, lazanje sa mesom, pice, istočnjačka jela sa pirinčem, suši...)

Masline i hleb, tunjevina s majonezom, meso prženo na ulju. Loša su kombinacija masti (ulja) i proteini. Masti i ulja za varenje pokreću žuč i kada se kombinuju sa drugim namirnicama (povrćem punim skroba kao što je krompir, mesom i ribom pre svega) usporavaju njihovo varenje. Rešenje su male količine masti i ulja i kombinacija sa svežim povrćem.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

Kombinacija tečnosti i hrane nije za pohvalu. Vodi treba 10 minuta da "prođe" kroz organizam, a soku od 15 do 30 minuta što ometa varenje namirnica jer "razblažuju" enzime neophodne za varenje. Zato je prava stvar piti tečnost 10 minuta pre jela ili sat vremena posle.

Dva ili više bogata izvora proteina. Tako da su kombinacije meso i jaja, jogurt i badem ili riba i orah izuzetno zahtevne za varenje, opterećuju organe, traže mnogo energije pa ne iznenađuje umor posle ovakvih obroka. Preporuka je da, ako vam već treba visokoproteinski obrok, jedete jednu vrstu mesa ili ribe, a ostatak neka bude brokoli, luk, karfiol. I, kada jedete meso, neka ono bude poslednji deo obroka koji ćete početi sa lakim povrćem.

(Telegraf.rs / BizLife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Tea Su

    22. mart 2014. | 10:48

    Dosad sam mislila da meso jedem s povrćem kad već ne ide s hlebom i krompirom, no sad i od povrća nema vajde, jer truli, dok se meso ne svari! Pa sa čime jesti meso ako ne sa salatama i povrćem? Sa čime jesti šunku, slaninu, jagnjetinu?! Svaki dan nešto novo plasiraju, samo zbunjuju ljude! Jedimo kao naši preci što su preživeli tolke kataklizme, jer po ovoj današnjoj ishrani, kako smo krenuli, brzo bi izumrli! Uzdravlje!

    Podelite komentar

  • Hari

    22. mart 2014. | 18:02

    # Leon Kame ,,Vecina ljudi jedva moze priustiti krompir,o mesu da ne pricam,morske plodove u zivotu nisam probala,ne mislite da cu sad posle 50 godina uzeti te ljigavce i skakavce u usta,hvala na savetu ali ja cu radije po svom,a vi samo izvolite ako po vasem receptu imate para…" Pa dobro čoveče gde ti živiš ako nemaš para za krompir i kilogram ćevapa u Maxiju? Baš me interesuje kako to sebi možeš da dozvoliš... A da ne pričam o toj rečenici da su skakavci morski plodovi.. strašno...

    Podelite komentar

  • Leon Kame

    22. mart 2014. | 12:05

    Vecina ljudi jedva moze priustiti krompir,o mesu da ne pricam,morske plodove u zivotu nisam probala,ne mislite da cu sad posle 50 godina uzeti te ljigavce i skakavce u usta,hvala na savetu ali ja cu radije po svom,a vi samo izvolite ako po vasem receptu imate para....

    Podelite komentar