• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra je Tomindan: Etnolog objašnjava zašto je Sveti Toma bio "neveran" i otkud izreka "Sveti Toma, sedi doma"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tomindan se obeležava 19. oktobra, a jedan je od svetaca kojeg narod veoma često pominje kroz izreke

  • 1
Sveti apostol Toma, Tomindan Foto: spc.rs

Sutra je Tomindan, praznik koji proslavlja dela i lik jednog od 12 apostola Isusa Hrista, Svetog Tomu.

Sveti Toma je svetac koji je još od davnina bio miljenik u narodu, o čemu svedoče i dan-danas često pominjani izrazi "neverni Toma" ili "Sveti Toma, sedi doma".

Šta je to što je ovog sveca obeležilo kao "nevernog" i zbog čega se preporčuje da se sedi kod kuće za ovaj praznik, objašnjava nam etnolog Snežana Ašanin.

Sveti Toma je jedan od 12 Hristovih apostola. Uvek se kaže: "Ne budi neverni Toma", zato što on nije verovao da je Hristos vaskrsao.

Rekao je da, dok on lično ne opipa njegove rane i ne stavi ruke među njegova rebra, neće vervati u to da Isus nije mrtav. Međutim, osmog dana mu se Hristos pojavio i rekao "Je l' veruješ sada?" i rekao mu je da više ne bude neveran, već veran.

- Ta "etiketa" se brzo proširila u rečniku naroda, te i danas, za sve one koji se iščuđavaju i koji ne veruju u nešto dok se sami ne uvere, obično se prikačimo za taj izraz "neverni Toma" - objašnjava etnolog Snežana Ašanin.

Nakon ovoga, Toma je postao veliki vernik i veliki propovednik hrišćanstva. Širio je hrišćanstvo svuda na Bliskom istoku, stizao je čak i do Indije, gde je i nastradao.

- Kada su obe njegove sestre primile hrišćanstvo, njihovi muževi to nisu želeli da prihvate. Jedan od Tominih zetova mu se za to osvetio i tako je stradao Toma.

Atribut "neverni" se za Tomu vezuje i kada je u pitanju Majka Božja, čiji je bio veliki propovednik. Jedini od svih apostola nije prisustvovao njenoj sahrani. Nakon pogreba je došao i insistirao da se otvori grob, jer je toliko postao vernik da je bio siguran da je neće naći u grobu, kao što ni Hristosa nisu našli.  Kada su otvorili grob, zaista je nije bila tamo, što potvrđuje saznanje o njenoj besmrtnosti, odnosno vaskrsenju.

Sveti apostol Toma, Tomindan Foto: spc.rs

U narodu se još kaže "Sveti Toma, sedi doma", a zašto?

Sveti Toma se računa kao prekretnica između jesenjeg i zimskog perioda. Za Svetog Tomu može i da padne sneg, tačnije da započne zima.  Zato govoromo ovo, jer se misli na to da ljudi ne idu mnogo daleko od kuće, jer može biti nevremena. Dakle, više se govori u vidu brige za nečiju sigurnost - navodi naša sagovornica.

Svetog Tomu slave i kao krsnu slavu, ali slave ga i mnoge zanatlije, kako dalje Snežana objašnjava. Sveti Toma je za života bio jedan veoma vešt drvoseča, zato sve zanatlije koje se bave nekom obradom drveta obeležavaju ovog sveca. Ali, pored ovih zanatlija, vrlo rado ga i stočari obeležavaju, kao i zidari ili druge zanatlije. Ovo je svetac koji ima veliki ugled u narodu i veoma je cenjen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svadba po starim običajima, sa fijakerima i hajducima: Lepa Nađa rekla da Mihajlu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Boža zemunac

    18. oktobar 2023. | 19:40

    SLAVA I MILOST SVETOM TOMI. AMIN.

    Podelite komentar