Šta jedu svetogorski monasi za vreme Božićnog posta? Cilj je da telo bude zdravo i spremno za duhovne podvige
Ishrana svetogorskih monaha je jednostavna, umerena i sastoji se od sezonskih namirnica. Jela su spremaju jednostavno i bež mnogo začina, a cilj hrane nije da zadovolje svoja čula već da održe telo zdravim i spremnim za duhovne podvige. U pitanju je vekovna tradicije i duhovna disciplina, prožeta određenim pravilima, ali i praktičnim potrebama zajednice koja živi u izolaciji, posvećena molitvi i skromnom životu.
Namirnice su uglavnom biljnog porekla, a pripremaju se sa dubokim poštovanjem prema Božjim darovima prirode. Potrebe za proteinima zadovoljavaju mahunarkama kao što su pasulj, leblebije i sočiva, a masline, maslinovo ulje, povrće i žitarice čine osnovu svakodnevne trpeze.
Post je u pravoslavnju izuzetno važan, a pogotovo je na Svetoj Gori strogo regulisan. Tokom Božićnog, Velikog i Uspenskog posta monasi izbegavaju mlečne proizvode i jaja, dok se riba dozvoljava samo na određene praznike tokom posta. U dane strogog posta, čak se izbegava i upotreba ulja, a obroci se pripremaju isključivo na vodi.
Hrana koju čine povrće, mahunarke i hleb, je i tada u drugom planu, jer se sve svodi na molitvu i uzdržanje. I količine hrane su male, kako bi se izbegla prejedanje koje ometa duhovni mir. Monasi jedu jednom ili dva puta dnevno, u zavisnosti od pravila manastira i doba godine.
Posna trpeza prema svetogorskom kuvaru
Svetogorski kuvari imaju mnoge recepte za pripremu posnih jela. Svetogorski kuvari donose ne samo recepte već i filozofiju spremanja hrane. Priprema obroka na Svetoj Gori doživljava se kao čin služenja i molitve. Svaki zalogaj prožet je zahvalnošću i svesnošću o Božjoj milosti.
Ovo su neka od napoznatijih, pa ukoliko želelite da unesete deo ove tradicije u sopstveni život, svetogorski kuvari nude jednostavne, zdrave i duhovno obogaćujuće recepte koji nas približavaju starim, ali bezvremenim vrednostima.
Čorbe od povrća i mahunarki: Pasulj na vodi, čorba od sočiva s belim lukom ili paradajzom, kuvana zeljeva čorba;
Pohovani patlidžani i tikvice: Prženi na vodi ili pečeni u rerni bez ulja;
Hleb i pite: Hleb se često pravi ručno, a pite poput zeljanice ili pita s prazilukom se prave bez mleka i jaja;
Marinirano povrće i masline: Masline su nezaobilazan deo svakog obroka, uz sezonske salate i kiselo povrće;
Slatkiši bez ulja: U postu se prave kolači od suvog voća, meda i oraha;
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Manastir Kakovo: Hilandarski metoh koji dozvoljava pristup ženama
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.