• 0
 ≫ 

Pedijatar otkriva da li majke smeju da doje dok imaju temperaturu

 ≫ 

Ukoliko je reč o nekoj ozbiljnijoj zarazi ili temperatura ne prolazi ni nakon nekoliko dana, bilo bi najbolje da majka poseti lekara kako bi on utvrdio da li je potrebno sprovesti određenu terapiju

  • 0
majka, dete, beba, dojenje

Foto: Shutterstock

Poznato je da bebe putem majčinog mleka unose hranljive materije koje su im potrebne za zdrav i pravilan razvoj. Takođe je poznato da majke u toku dojenja treba da obrate pažnju da ne konzumiraju alkohol, duvan i određene namirnice koje bi mogle da naškode bebi.

Međutim, iako ih ima dosta, jedna na najčešćih zabluda o dojenju jeste ona koja tvrdi da majka, kad ima povišenu temperaturu, ne bi smela da doji bebu.

Stručnjaci objašnjavaju da, ako majka dobije povišenu temperaturu uzrokovanu virusom ili gripom, ne bi trebalo da prekida dojenje jer majčino telo prirodnim putem počinje da stvara antitela koja se dojenjem prenose i bebi, tako da se dojenjem doslovno štiti i dete.

Prema rečima stručnjaka, retko se desi da majka putem dojenja prenese bebi temperaturu. Zapravo, mnogo je veća mogućnost da će beba dobiti temperaturu boraveći uz zaraženu majku nego putem njenog mleka.

Kada majka počne da oseća simptome, beba je ionako već neko vreme bila izložena pokretačima bolesti, zbog čega bi i sama mogla da se zarazi. Zato je dojenje, tvrde stručnjaci, zahvaljujući antitelima najbolja zaštita za bebu.

- Majčino mleko sadrži antitela koja pomažu u borbi protiv infekcije - kaže pedijatar Kler Mekarti za portal Healthy Children, a prenosi Index hr.

Kako kaže, antitela su najviše prisutna u kolostrumu, odnosno prvom mleku koje izlazi iz dojki nakon rođenja bebe, ali i sve vreme dok majka nastavlja s dojenjem.

- Preko tih antitela majka može da prenese određenu zaštitu od zaraznih bolesti koje je imala u prošlosti, ali i onih koje dobije tokom dojenja - objašnjava pedijatar.

Ipak, naglašava ona, ako je reč o nekoj ozbiljnijoj zarazi ili temperatura ne prolazi ni nakon nekoliko dana, bilo bi najbolje da majka poseti lekara kako bi on utvrdio da li je potrebno sprovesti određenu terapiju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba