• 0

Davno ste se porodili, a stomak vam izgleda kao trudnički: Ovo stanje pogađa dve trećine žena

Prema statistici, ovo stanje pogađa čak dve trećine porodilja

  • 0
Mama i beba majcinstvo Foto: Pexels

Davno ste se porodili, a stomak vam i dalje izgleda kao trudnički. Vreme je da potražite razlog tome. Aleksandra Krstić, viši strukovni fizioterapeut, objašnjava kako utvrditi ovo stanje, kako ono nastaje, ali i kako se dalje ponašati.

- Stanje u kome se, najverovatnije, nalazite naziva se dijastaza ili razdvajanje trbušnih mišića - često nastaje u trudnoći, a podrazumeva slabljenje mišića stomaka i njihovo razdvajanje. Prema statistici pogađa čak dve trećine porodilja. Najverovatnije, trbušni mišići ni pre trudnoće nisu bili preterano jaki, a tokom trudnoće dolazi do rasta stomaka i velikog pritiska, tako da mišići moraju da odreaguju razdvajanjem. Do razmicanja trbušnih mišića dolazi zbog velikog pritiska materice i bebe na prednji trbušni zid - kaže Aleksandra Krstić.

Razmicanje mišića trbušnog zida duž srednje linije naziva se Diastasis recti, a nastaje zato što prednji trbušni zid ne može više da se rastegne pod pritiskom materice i bebe nego dolazi do rastezanja vezivnog tkiva (linea alba), koje spaja levu i desnu stranu trbušnog zida. Tkivo, objašnjava napa sagovornica, postaje tanje, dozvoljavajući na taj način trbušnim mišićima da se razmaknu i prošire.

Dijastaza Foto: Privatna arhiva

- Hormoni koji se luče u trudnoći imaju efekat da povećavaju elastičnost tkiva i zglobova. Oni, takođe imaju i jako važnu ulogu u povećanju elastičnosti tetive koja spaja razmaknute mišiće. Ponekad se dešava da se ovo tkivo samo od sebe vrati nakon porođaja i mišići se ponovo spoje, najčešće onda kad nivo hormona u telu bude normalan (kao pre trudnoće). Ali, ako se to ne desi, na stomaku u ležećem položaju se može videti udubljenje između trbušnih mišića, koje se neće samo od sebe zatvoriti i kome je neophodan poseban pristup i pravilno doziran trening - kaže Aleksandra Krstić.

Kako prepoznati dijastazu?

Dijastaza izgleda kao kupasta tvorevina koja nastaje pri ustajanju iz ležećeg položaja u sedeći, može se primetiti i prilikom kašljanja, kijanja... Kako sami da proverite da li imate dijastazu?

- Legnete na leđa, sa nogama savijenim u kuku i kolenu, oba stopala na podu, blagi raskoračni stav. Zatim, postavite svoje prste u predeo iznad pupka, napravite duboki udah sa podizanjem stomaka naviše, možete podići lagano i glavu kao da zpočinjete da radite trbušnjake. Počnite sa opipavanjem svojih trbušnih mišića, laganim pritiscima po sredini stomaka. Ukoliko napipate mekano područije gde ne osećate mišiće, to je mesto gde su se mišiči razdvojili i najverovatnije se radi o dijastazi - objašnjava naša sagovornica.

dijastaza porodjaj trudnoca misici stomaka Foto: Privatna arhiva

Dijastaza, kaže, može biti u predelu pupka, iznad ili ispod ili duž cele bele linije. Dubina takođe može varirati, ali najdublja je obično u predelu pupka. Ukoliko je razmak manji od dva centimetra ili širine dva prsta, radi se o blažoj dijastazi, ukoliko je veći, u je pitanju patološka dijastaza i morate se obratiti stručnom licu.

Bitno je uvideti problem na vreme i započeti sa adekvatnim vežbama i tada se dijastaza relativno lako može regulisati.

Koje probleme izaziva dijastaza i kako ih rešiti?

Problemi koji nastaju kao posledica ovog stanja nisu samo estetski, već se može javiti i bol u donjem delu leđa kao i problem sa stolicom i nekontrolisano mokrenje. Ponekad, ali retko nastaju i problemi sa disanjem.

- Ukoliko postoji razmak veći od dva prsta, treba izbegavati pokrete koji mogu da još više povećaju razdvajanje. Treba izbegavati direktan pritisak na stomačne mišiće, preporučljivo je ustajati preko boka i bebu podizati ne oslanjajući se na trbušne mišiće. Steznik nije preporučljiv kod blažih oblika zato što preuzima na sebe funkciju već oslabljenih mišića - upozorava naša sagovornica.

Postoji posebna grupa vežbi, koje se baziraju na kokontrakcijama leđne i trbušne muskulature. Vežbe se moraju raditi pod kontrolom fizioterapeuta. Ukoliko samostalno počnete da vežbate, a to nisu vežbe prilagođene dijastazi možete stanje i pogoršati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba