• 0

Ishrana pre trudnoće i vantelesne oplodnje: Saveti nutricioniste za buduće mame

Doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina za Ona.rs savetuje koje namirnice bi trebalo uvrstiti u ishranu i koji suplementi su poželjni prilikom planiranja potomstva

  • 0

U periodu kada parovi planiraju proširenje porodice, većini njih je promena režima ishrane najmanje bitna stavka. Ali, upravo je kvalitetan izbor namirnica pre trudnoće od velike važnosti da buduća mama što lakše prođe kroz svih devet meseci, ali i kroz sam porođaj.

O važnosti ishrane pre trudnoće, kako za parove koji nameravaju da prirodnim putem dođu do potomstva, tako i za one koji odlaze na vantelesnu oplodnju (VTO), razgovarali smo sa dr Olgom Ličinom, doktorom medicine i kliničkim nutricionistom.

- Tokom pripreme za trudnoću, tri meseca pre nego što dođe do začeća savetuje se dodatni unos folne kiseline - kaže dr Ličina za Ona.rs.

- To može da bude 400 miligrama preko suplementacije ili kroz unos hrane bogate folnom kiselinom. Najviše je ima u tamnozelenom povrću kao što su kelj, spanać i brokoli. Primera radi, jedna šolja kuvanog brokolija ili spanaća sadrži polovinu preporučene dnevne doze.

Prema rečima naše sagovornice, za lakše začeće i lakšu trudnoću neophodno je da buduća trudnica bude u idealnom bodi mass indeksu, odnosno da nema višak kilograma.

- Idealna kilaža buduće trudnice trebalo bi da bude od 20 do 25 kilograma po metru kvadratnom, da bi kasnije lakše iznela trudnoću i izbegla neke probleme u trudnoći kao što su povišen krvni pritisak ili gestacioni dijabetes. U krajnjem slučaju, trudnice koje imaju višak telesne mase mogu da imaju i teži porođaj - upozorava dr Ličina.

Nutricionista Olga Ličina Dr Olga Ličina; foto Nikola Anđić

Ipak, nije buduća mama jedina koja bi trebalo da povede računa o ishrani pre nego što ostane u drugom stanju. Nutricionista podseća da se u periodu planiranja potomstva i muškarcu i ženi savetuje unos namirnica bogatih cinkom. Ovaj mineral nalazi se u mleku, mlečnim proizvodima i orašastim plodovima.

- Ukoliko se cink unosi kroz dodatnu suplementaciju, trebalo bi znati da je preporučena dnevna doza od sedam do 15 miligrama - navodi nutricionista.

Hrana i hormonski balans

Parovi koji odlaze na VTO imaju pred sobom velike izazove, a jedan od njih je u gotovo svim slučajevima i promena režima ishrane.

Naša sagovornica dodaje da je pored unosa folne kiseline i cinka, kao i smanjenja telesne mase, važno napraviti i pravi izbor namirnica koje će potpomoći da se hormonski balans vrati u ravnotežu.

- Kad pričamo o trudnoći kod vantelesne oplodnje, tu moramo da gledamo zbog čega dolazi do problema začeća. Ishrana bi trebalo da prati program koji su savetovali ginekolog i endokrinolog. Da li je to problem policističnih jajnika, da li je reč o insulinskoj rezistenciji, da li je povišen nivo estrogena, a samim tim nizak nivo progesterona… Ishrana mora da prati ta zdravstvena stanja - ističe dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba