• 1

Evo koje su šanse da ostanete u drugom stanju sa blizancima: Ovo su presudni faktori

Brojni su razlozi pojave višeplodne trudnoće

  • 1
Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

Verujemo da se svaka žena barem jednom u životu zapitala koje su joj šanse da ostane u drugom stanju sa blizancima. Rađanje blizanaca je u poslednje vreme sve češće, što zbog vantelesnih oplodnji, što zbog toga što žene u sve kasnijim godinama odlučuju da postanu majke.

Broj rođenih blizanaca je od 1986. do 2009. skočio za oko 75 odsto, a trenutno se na svakih 1.000 porođaja rađa oko 32 blizanaca.

Ako i vi imate želju da postanete majka blizanaca ili vas samo nazima koje su šanse za to, treba da znate koji faktori mogu da utiču na blizanačku trudnoću.

Brojni faktori su u igri kada su u pitanju vaše šanse da dobijee blizance, posebno jednojajčane blizance, a ovo su samo neki od njih:

1. Imate blizance u porodici

Naslednost udvostručuje vaše šanse da ostanete u drugom stanju sa blizancima, ali bi trebalo da znate da se gleda samo ženska linija.

2. Ako ste već imali blizanačku trudnoću

Kako piše Whattoexpect, ukoliko ste već rodili blizance ili ste ih nosili, veća je verovatnoća da ćete opet iskusiti iskustvo blizanačke trudnoće.

3. Imate više od 35 godina

Ukoliko imate više od 35 godina, veće su šanse da dobijete blizance. To je zato što folikul stimulišući hormon raste godinama, a on je on je odgovoran za razvoj jajne ćelije u jajnicima. Ponekad on preterano reaguje, pa oslobodi dve ili više jajne ćelije, što dovodi do višeplodnih trudnoća.

Trudnica, trudna žena i muž, budići roditelji, porodica Foto: Shutterstock

4. Već ste rađali decu

Sa svakom trudnoćom, šanse da ćete imati blizance rastu, verovatno zato što ste sa svakom trudnoćom malo stariji.

5. Išli ste na vantelesnu oplodnju

Bilo koja vrsta potpomognute reprodukcije (naročito ona koja stimuliše ovulaciju) povećava šanse za višeplodnu trudnoću. Otprilike jedna trećina porođaja blizanaca i tri četvrtine trojki, četvorki i drugih višeplodnih porođaja se mogu pripisati tretmanima plodnosti, prema studiji iz 2013. u "The Nev England Journal of Medicine".

6. Kilaža

Žene sa većom težinom imaju veću verovatnoću da začnu blizance. Dodatna telesna masa dovodi do povećanja nivoa estrogena, a viši nivo estrogena mogu dovesti do prekomerne stimulacije jajnika.

Umesto da otpuste samo jedno jaje tokom ovulacije, jajnici mogu da oslobode dva ili više. Iako su šanse za blizance mogu povećati, drugi faktori povezani sa prekomernom težinom mogu otežati začeće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Bbsr

    3. decembar 2022. | 17:18

    Vestacka oplodnja,sto posto!!!

    Podelite komentar