• 0

Piramida zdrave ishrane trudnica: Lista poželjnih i zabranjenih namirnica i napitaka

Dr Olga Ličina otkriva zašto buduće mame ne bi trebalo da piju sveže ceđene sokove u kafićima

  • 0

Ishrana u trudnoći trebalo bi da bude raznovrsna i da u njoj budu zastupljene sve grupe namirnica.

- Kad gledamo piramidu ishrane u trudnoći, baza te piramide trebalo bi da bude voda - kaže za Ona.rs doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina.

- Ne smemo zaboraviti unos tečnosti tokom trudnoće; ona se povećava iz trimestra u trimestar sa telesnom masom trudnice.

Kako sprečiti pik glukoze

Drugi deo piramide čine ugljeni hidrati, odnosno žitarice. Prema rečima naše sagovornice, za pravilan rast bebe i sprečavanje nastanka gestacijskog dijabetesa trudnica bi trebalo da unosi složene ugljene hidrate, odnosno integralnu testeninu, integralno brašno, speltino brašno, ovseno brašno, ovsene pahuljice, kinou…

- Na taj način ne dolazi do pika glukoze - ističe dr Ličina.

- Pored toga što složeni ugljeni hidrati daju energiju, oni obezbeđuju i vlakna i pomažu peristaltiku. Naime, u trudnoći često dolazi do gorušice, nadimanja, mučnine u prvom trimestru…, a kad trudnica unosi složene ugljene hidrate mnogo lakše će podneti gastro tegobe.

kinoa Foto: Pixabay

Veganstvo tokom devet meseci

Takođe, tokom trudnoće trebalo bi voditi računa i o unosu proteina. Kako objašnjava dr Ličina, savetuje se unos proteina životinjskog porekla, ali ako je trudnica odlučila da se hrani kao vegan, onda je fokus na biljnim izvorima proteina. Ovakvu odluku uglavnom donose buduće mame koje su i pre trudnoće bile vegani, te dobro znaju koje namirnice bi trebalo da unose.

- Iako ljudi misle da veganstvo nije moguće tokom trudnoće, ako trudnica unosi sve što je potrebno - gvožđe, kalcijum, folnu kiselinu, i mama i beba će biti zdrave - navodi dr Ličina.

Nutricionista Olga Ličina Dr Olga Ličina; Foto: Nikola Anđić

Ona podseća na činjenicu da je folna kiselina od posebne važnosti tokom trudnoće:

- Najviše je ima u zelenom povrću i trebalo bi unositi 400 miligrama u prvom trimestru, a u drugom i trećem po 600 miligrama. Takođe, trebalo bi da bude povećan unos kalcijuma kog najviše ima u mleku i mlečnim proizvodima, dok su biljni izvori biljne zamene za mleko, susam, orašasti plodovi - nabraja sagovornica našeg portala.

Bademovo mleko Foto: Shutterstock

Slatkiši na vrhu piramide

Na vrhu piramide ishrane trudnica, odnosno hrana koju bi buduće mame trebalo da izbegavaju ili unose u minimalnoj količini su slatkiši, pogotovo oni industrijski. Ipak, malo je trudnica koje tokom devet meseci nisu poželele da pojedu nešto slatko.

- Uvek savetujem trudnicama da, ako imaju želju za nečim slatkim, da to bude domaći slatkiš. Tako će znati šta je unela u organizam - objašnjava dr Ličina.

Patišpan sa višnjama, kolač Foto: Shutterstock

Izbegavajte ribu, čajeve sa kofeinom i sveže ceđene sokove u kafićima

Kao što postoji piramida ishrane trudnica, tako postoje i namirnice koje bi buduće mame tokom blagoslovenog stanja trebalo da izbegavaju.

Sagovornica portala Ona.rs izdvaja ribu kao posbno osetljivu namirnicu za trudnice.

- Velike ribe mogu da budu bogate živom, a živa može da ošteti mozak ploda - upozorava dr Ličina.

Ona podseća da bi tokom trudnoće trebalo voditi računa da hrana koju buduća mama jede bude adekvatno obrađena.

- Kolači ne bi trebalo da sadrže živa jaja zbog salmonele i ešerihije koli. Kad pričamo o ešerihiji, ona se najčešće nalazi u sveže ceđenim sokovima koji se piju po kafićima. Naime, sokovnici u kafićima najčešće nisu higijenski tretirani kako treba i mogu da budu pogodno tle za razmnožavanje bakterija.

Zato uvek savetujem trudnicama da u kafiću piju vodu ili eventualno neki čaj - đumbir, nanu, brusnicu, malinu, borovnicuTrebalo bi da izbegavaju sve čajeve koji mogu da budu bogati kofeinom, kao što su crni čaj, zeleni čaj, beli čaj i mača čaj. Kofein može da bude stimulans koji nije pogodan ni za mamu, ni za bebu - navodi dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba