• 0

Šljiva, jabuka i breskva su prve voćke koje beba treba da jede: Nutricionista objašnjava zašto

Uvođenje nemlečne hrane kod beba prate brojne nedoumice

  • 0

Pored dojenja ili mlečne formule, kad beba malo ojača, upoznaje se sa prvim ukusima nemlečne hrane - voćem, povrćem i žitaricama.

Kad je pravi trenutak ponuditi bebi nemlečnu hranu za Ona.rs govori doktor medicine i klinički nutricionsta Olga Ličina.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje isključivo dojenje do šestog meseca, dok naši pedijatri savetuju da se sa uvođenjem nemlečne hrane krene od četvrtog do šestog meseca - kaže dr Ličina za naš portal.

- Kad ćete uvesti nemlečnu ishranu, zavisi od bebe do bebe. Majka mora da prati svoju bebu i da proceni da li je ona spremna za uvođenje nemlečne hrane. Jedan od saveta je da pratite da li je beba udvostručila svoju težinu u odnosu na porođaj i da je već napravila balans, odnosno da li može da drži glavicu.

Dr Ličina objašnjava da bi mama trebalo da stavi bebu na ruku pod uglom od 45 stepeni i da proveri kako ona tada drži glavicu.

- Kad uvodite nemlečnu hranu, beba mora da bude naspram vas, nikada ne treba da je hranite iz samog naručja. Najpre, mora da se stekne navika da beba sedi i da jede za stolom, a potom, kad vam je beba u naručju, nećete imati vizuelni i manipulativni momenat, pa može da dođe do gušenja i drugih problema prilikom hranjenja - navodi dr Ličina.

Bebi hrana, beba jede, hranjenje bebe, obrok, kašica, kaša, tata hrani bebu, otac, sin, beba, bebe, kašica Foto: Shutterstock

Ona podseća da i beba pokazuje kad je spremna da isproba namirnice koje nisu majčino mleko ili mlečna formula:

- Beba daje znake tako što gleda ukućane kako jedu i simulira žvakanje, pa obavezno obratite pažnju i na taj momenat da biste procenili da li je vaša beba spremna da okusi nešto više od maminog mleka ili formule ukoliko iz nekog razloga ne dojite.

Naša sagovornica ističe da period koji naši pedijatri preporučuju kao idealan za uvođenje nemlečne hrane nema toliku nutritivnu vrednost koliko ima važnost da mama upoznaje bebu sa novom hranom i da jede iz kašičice.

Šta prvo ponuditi bebi?

Nutricionista kaže da bi bebi najpre trebalo ponuditi osam namirnica, i to u količini od pet do 10 kašičica, a kasnije detetu dati podoj ili mlečnu formulu.

- Prve namirnice koje se uvode u bebinu ishranu su pirinač, kukuruz, šargarepa, krompir, tikvica, jabuka, šljiva i breskva. Zašto jabuka, šljiva i breskva? Zato što je najbolje uvesti bebi u ishranu namirnice koje potiču sa našeg podneblja, jer postoji i genetska osnova prepoznavanja hrane koju su jeli i naši preci - pojašnjava naša sagovornica i dodaje da su sve namirnice koje se prve uvode u bebinu ishranu u suštini ugljeni hidrati.

beba, kašica za bebe, beba jede, nemlečna ishrana Foto: Shutterstock

To, zapravo, razbija mit da bi roditelji trebalo najpre da uvedu bebi slanu hranu, pa tek onda slatku.

Beba, objašnjava dr Ličina, prirodno naginje ka slatkoj hrani jer prirodno naginje ka majčinom mleku, a tek pomalo ka slanom.

- Takođe, beba ima tri puta više papila na jeziku za ukus u odnosu na odraslu osobu, pa tako smatra da je kiseo ukus stran, a za gorak ukus misli da je dodatna opasnost - pojašnjava dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba