• 0

Najefikasniji način za uspavljivanje bebe: Ceo proces traje 13 minuta

Verovatno znate koliko teško može da prođe "prenos" u kreveta. Beba zaspi, vi je spustite i ona se odjednom probudi i plače

  • 0
Nošenje bebe, uspavljivanje bebe Foto: Shutterstock

Autori nove studije objavljene u "Current Biology" imaju recept za uspavljivanje bebe koja neprestano plače. Dr Kumi Kuroda, istraživač iz RIKEN Centra za nauku o mozgu u Japanu, koja je vodila studiju, procenila je kako su plačljive bebe fiziološki reagovale na držanje, nošenje i spuštanje u krevet.

Verovatno znate koliko teško može da prođe "prenos" u krevet. Beba zaspi, vi je spustite i ona se odjednom probudi i plače.

Istraživači su koristili EKG mašine i video-kamere kako bi uporedili promene u otkucajima srca beba dok su one nošene, gurane u kolicima ili dok su samo držane u naručju. Zatim su snimili podatke da bi pogledali obrasce ponašanja.

Kako naterati bebu da zaspi, prema nauci?

Šta je najbolje funkcionisalo? Petominutna šetnja je unapredila san beba koje su plakale. Sve su prestale da plaču i imale su sporije otkucaje srca nakon petominutne šetnje, a otprilike polovina njih je spavala pre nego što je isteklo pet minuta.

Istraživači kažu da im mirno sedenje sa bebom u naručju nije pomoglo da ih smire - u stvari, otkucaji srca beba su imali tendenciju porasta i one su nastavile da plaču.

Istraživači su takođe otkrili da se broj otkucaja srca kod beba povećava ako se roditelj okrene ili prestane da hoda kada ih uspavljuje nosanjem i ljuljanjem.

Nošenje bebe, uspavljivanje bebe Foto: Shutterstock

Ali ako su roditelji zatim sedeli i držali svoje dete određeno vreme nakon hodanja da bi ga umirili, prebacivanje u krevetić je bilo uspešnije.

Hodajte, pa sedite

Kada se vaša beba nervira i ne može da zaspi, dr Kuroda preporučuje da je roditelji nose dok hodaju pet minuta (izbegavajući nagle pokrete). Zatim sedite sa bebom osam minuta, a zatim stavite bebu da spava.

Ovaj 13-minutni proces imao je najbolje rezultate za spavanje beba u studiji, piše "Motherly".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba