• 0

Mama otkrila šokantan razlog zašto njen sin ne liči na nju: Da li znate šta je sindrom brisanja hromozoma?

Zahvaljujući tome što je Hana Dojl primetila da njena beba ne liči ni na nju ni na njenog partnera, detetu je dijagnostikovana retka bolest

  • 0
Beba i mama

Foto: Shutterstock

Hana Dojl iz Velike Britanije je rodila bebu Zandera pre manje od tri meseca, ali je odmah znala da nešto nije u redu. 

Kako prenosi The Sun, majka iz Jorkšira je rekla da njen sin ne liči ni na nju niti na njegovog oca, i da su mu oči „drugačije“.

Ona je odmah u početku izrazila zabrinutost kod doktora i medicinskih sestara, koji su je uverili da ne postoji razlog za brigu i da je Zander dobro. Ali zabrinuta mama nije odustala i tražila je da se urade testovi - koji su otkrili srceparajuću dijagnozu.

- Mislila sam da izgleda drugačije, stalno sam to spominjala lekarima -  ispričala je majka troje dece: - Nije ličio ni na mamu ni na tatu, a oči su mu bile drugačije. Na kraju, lekar je saslušao šta smo mu pričali.

Ilustracija/Beba sa daunovim sindromom

Ilustracija/Beba sa daunovim sindromom; Foto: Shutterstock

Dojlova je primetila da su Zanderove oči okrenute "nadole" kao „badem“ i da je imao i podignuto čelo. Beba stara deset nedelja takođe je imala i kvržicu na potiljku, zbog čega mu je bila potrebna magnetna rezonanca. Konsultant je pristao da izvrši još testova na Zanderu.

- Napravili su provere i i rezultati su potvrdili retko stanje hromozoma, koje utiče na njega, njegov rast i napredovanje - prenela je mama.

Malom Zanderu je dijagnostikovan sindrom brisanja hromozoma, što će uticati na njegovu pokretljivost, govor i opšti razvoj. Dijagnostikovan mu je retki tzv. "5q15" i Dojlova kaže da joj je objašnjeno da je Zander jedino dete za koje se zna da ga ima.

Majka se povezala sa dve porodice u različitim delovima sveta koje imaju decu sa sličnim stanjem, a od tada se trudi da podigne svest o njegovom problemu.

Dojlova kaže da u 26 nedelji trudnoće nije otišla na testiranje koje bi možda otkrilo ovo stanje, iz straha da bi test mogao da izazove prevremeni porođaj ili čak da izazove pobačaj. Zanderu je već bila dijagnostikovana urođena srčana mana - rupa u njegovom srcu - kada je bila trudna, i koju je trebao da se operiše.

- On sada radi ono što biste očekivali od novorođenčeta, a ne bebe od deset nedelja, ali je veoma srećan. Dobro mu ide na svoj način - prenosi mama.

Pre nekoliko godina još jedna majka je otkrila da njena ćerka ima sindrom brisanja hromozoma. Gema Veb je rekla da je znala da nešto nije u redu sa Izabel kada je imala tri meseca, jer nije ispunjavala nijednu od svojih razvojnih prekretnica, ali su doktori su za to krivili Izabel tvrdeći da je „lenja beba“, prenosi News.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba