• 0
 ≫ 

Geni su čudo: Šta sve beba nasleđuje od mame, a šta od tate

 ≫ 

Da li bebe dobijaju najbolje od oba sveta ili je stvar genetske lutrije?

  • 0
beba, roditelji, mama, tata, sin ,ćerka

Tania Kolinko

Geni naprave dobar spoj maminih i tatinih osobina za bebu, ali koje su čije?

Večita je trka zanimljivih stvari koje bebe mogu da naslede od oba roditelja, ali u bazenu gena istraživanje je pokazalo koji geni dolaze od mame, a koji od tate, navodi "Babygaga.com"

Mama

Već je svetom prošetala informacija da inteligenciju nasleđuju od mame, a šta još?

1. Boja i tip kose

Boja i tip kose najviše zavisi od majke, pogotovo ako je mamina kosa tamnija od tatine. No, ponekad boja kose nije ni slična roditeljevoj, to je zbof nepredvidivosti genetike. Kada je u pitanju tekstura, najviše se da primetiti da bebe nasleđuju kovrdžavu kosu od majke.

2. Levorukost

Geni za prenošenje levorukosti su nekako komplikovani. Ako je bebin tata levoruk, to malo povećava šansu da se rodi levoruka beba, ali imati mamu koja je takođe levoruka to povećava još značajnije. Oba levoruka roditelja gotovo garantuju da će i beba biti levoruka. Ukoliko su svi sa majčine strane levoruki, i dete će sigurno biti.

beba , spava

Foto: Shutterstock

3. Položaj spavanja

Studije pokazuju da se položaj spavanja nasleđuje više od mame nego od tate.  Ovo uključuje probleme sa spavanjem kao što su bacanje i okretanje, kao i nesanice, ali i popodnevne dremke.

Tata

1. Usne

Kada je u pitanju veličina i struktura usana, tatini geni mogu napraviti razliku sa ovom osobinom. Beba se može roditi sa usnama koje potpuno liče na njihove tate, posebno ako tata ima pune usne. Pune usne imaju tendenciju da budu dominantne.

2. Duhovitost

Tačno  je da smešni tata može imati veliki uticaj na smisao za humor njegovog mališana. Kao i sve druge osobine ličnosti, genetika može pomoći u stvaranju ukupne ličnosti male bebe, uključujući smisao za humor. Ne postoji gen za humor; postoje geni koji čine određenu dispoziciju kao što je ona sklona humorističkoj strani osobe.

beba smeh

Foto:Shutterstock

3. Otisak prsta

Svako ima različite otiske prstiju, dve osobe nikada neće imati iste otiske prstiju kao još neko na svetu. Tako očevi nemaju iste otiske prstiju kao i deca, ali sigurno mogu imati uticaj na formiranje njihovog otiska. Ima dosta sličnih komponenata, zato pogledajte dobro otiske prstiju bebinog oca, a zatim i otiske prstiju bebe - postoji velika šansa da može biti mnogo sličnosti u šarama.

Video: Najčešće dileme u vezi sa dojenjem

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba