• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drže Ginisov rekord za prevremeno rođene blizance i slave prvi rođendan: Ukupno su imali 750 grama na porođaju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Adija i Adrijal Nadaradža rođeni su u bolnici u Torontu 126 dana pre termina, kada je njihova majka, Šakina Radžendram bila u tačno 22. nedelji trudnoće

  • 1
blizanci prerano rođeni Guinness World Records

Blizanci iz Kanade, Adija i Adrijal Nadaradža, prošle godine su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevremenije rođeni blizanci na svetu, s obzirom na to da su rođeni u 22. nedelji.

Adija i Adrijal Nadaradža rođeni su u bolnici u Torontu 126 dana pre termina, kada je njihova majka, Šakina Radžendram bila u tačno 22. nedelji trudnoće. Dosadašnje rekorderke, bliznakinje iz Ajove, rođene su sa 22 nedelje i jednim danom.

Adija je pri rođenju imala 330 grama, otprilike teška kao konzerva supe. Adrijal je imao 420 grama, kada su on i njegova sestra rođeni 4. marta 2022. godine, piše "Guinness World Records.com".

- Iznenađeni smo što naši blizanci imaju titulu rekordera - rekao je Kevin Nadaradža, otac blizanaca, u video-snimku objavljenom kada je Ginisova organizacija rekorda objavila vest.

Gospođa Radžendram je rodila sina i ćerku nešto posle ponoći na dan kada je dostigla 22 nedelje trudnoće - kritični prag. Da je rodila samo nekoliko sati ranije, situacija bi bila drugačije.

Majka blizanaca, Šakina Radžendram, navela je da su joj lekari rekli da bebe imaju "0 odsto šanse da prežive" i da ne mogu da ih održe u životu. To je bila njena druga trudnoća, nakon što je nekoliko meseci ranije imala spontani pobačaj.

Hrabroj mami je drugog dana porođaja, u trenutku kada je bila trudna 21 nedelju i šest dana, rečeno da će blizanci biti ostavljeni da umru, čak i ako se rode samo nekoliko minuta pre pune 22 nedelje.

Uprkos jakom krvarenju, ona je dala sve od sebe da "odloži" porođaj i "zadrži" bebe u stomaku još nekoliko sati. Vodenjak joj je na kraju pukao 15 minuta posle ponoći, a bebe su rođene manje od dva sata nakon što je ušla u 22. nedelju i zajedno su težili svega 750 grama. Adija je rođena 23 minuta pre brata sa svega 330 grama, dok je Adrijal imao 420 grama na rođenju.

Adija i Adrijal su imali ozbiljne zdravstvene probleme, ali su napunili godinu dana.

"Gledali smo u protekloj godini kako bebe gotovo umiru pred našim očima mnogo puta. Lekari ih i dalje pomno prate, ali brat i sestra sjajno napreduju", rekla je Šakina.

Adija i Adrijal su otpušteni nakon više od 160 dana provedenih na intenzivnoj nezi bez potrebe za bilo kakvom tehnološkom podrškom kod kuće.

- Oboje imaju jedinstvene ličnosti - rekao je njihov tata u video-snimku, na kojem se vidi kako se blizanci smeju i smeju.

- Adija je zabavna, vesela devojka i voli da se smeje i brblja i šeta dok je drže. Adrial je, s druge strane, veoma analitičan. Voli da gleda stvari i veoma je pažljiv - kaze tata, a piše "The Globe and Mail".

Video: Blizanci su dupla sreća, a zamislite školu u kojoj uče 52 para dvojki!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Beli kg

    12. mart 2023. | 19:23

    Svaka čast, ja sam se rodio sa 950 g a posle pao na 750 g, 💪💪💪💪💪💪

    Podelite komentar