• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muški sterilitet: Šta su uzroci, kako se otkriva i leči objašnjava dr Bojović

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostvarivanje trudnoće može da bude otežano zbog brojnih faktora koji podjednako pogađaju kako žene tako i muškarce

  • 2
Muškarac i žena Foto: Shutterstock

Statistički podaci kažu da se u Srbiji sa sterilitetom bori čak 18 odsto parova koji pokušavaju da postanu roditelji. Takođe, podaci govore i da je muški sterilitet podjednako zastupljen koliko i ženski. Šta ga izaziva i kako se leči, otkriva nam dr Đorđe Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva kao i aktivni član Američkog udruženja androloga.

- Uzroci muškog steriliteta su mnogobrojni i mogu biti urođeni ili stečeni tokom života, poput genetskih poremećaja ili poremećaja u razvoju testisa, zatim kao posledica određenih infekcija, bolesti i terapije. U poslednje vreme sve češće je i rezultat nezdravog načina života - loše ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti, nedovoljnog unosa vode, konzumiranja cigareta, alkohola i narkotika, neadekvatnog noćnog odmora i možda kao najčešćeg - izlaganja stresu - objašnjava naš sagovornik.

Prema rečima dr Bojovića, prvi korak u lečenju steriliteta je odlazak kod stručnjaka koji će uraditi spermogram i obaviti detaljan razgovor o korigovanju životnih navika i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja, a sve kako bi se uzrok najpre otkrio a zatim i otklonio.

Spermogram je analiza kojom se procenjuje broj spermatozoida, njihova pokretljivost, broj, građa, volumen kao i njihova vitalnost. Kako ističe dr Bojović, normalan nalaz spermograma podrazumeva onaj u kome ima najmanje 15 miliona spermatozoida u jednom mililitru i od kojih je najmanje 32 odsto progresivno pokretnih. Ukoliko je ovaj nalaz loš, prelazi se na druge dijagnostičke metode kojima se utvrđuje uzrok muškog steriliteta.

muškarac i žena trudnoća Foto: Shutterstock

- Među česta pitanja pacijenta spada i ono da li se ishranom može išta promeniti po pitanju muške neplodnosti. Ishrana lišena šećera i belog pšeničnog brašna uz ciljanu suplementaciju vitaminima, oligoelementima i aminokiselinama ima izuzetno pozitivan efekat na kvalitet spermograma. Naravno, treba napomenuti da se savetuje i nošenje komotnog donjeg veša a i ne preporučuje se korišćenje bicikla.

Na pitanje da li je lečenje muške neplodnosti lakše nego lečenje ženske, dr Đorđe Bojović kaže:

- Naprotiv. Za razliku od ženskog, medicina se mnogo kraće bavi muškim sterilitetom i njegovim uzrocima kao i lečenjem. U slučaju lošeg spermograma „najkraći put“ podrazumeva pribegavanje vantelesnoj oplodnji za šta se odlučuje sve više muškaraca. Iako VTO definitivno jeste „kraći put“, treba imati na umu kroz kakvu proceduru paralelno prolaze njihove partnerke (stimulacija ovulacije, anestezija prilikom punkcije jajnih ćelija i slično). Zato, ukoliko se na osnovu pregleda i rezultata analiza zaključi da spermogram može da se poboljša, to ćemo i pokušati adekvatnim savetima i terapijom.

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, u slučajevima gde u uzorku ejakulata nema spermatozoida (takozvana azoospermia), potrebno je razlučiti da li se radi o trajnom ili prolaznom problemu. U slučaju kada nema mogućnosti izlečenja, pacijenti mogu da se oslone na donaciju spermatozoida koja je odnedavno dostupna u našim državnim i privatnim ustanovama koje se bave lečenjem steriliteta i vantelesnom oplodnjom.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako uskladiti dojenje i posao

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Ivana

    30. oktobar 2023. | 22:58

    Muski sterilitet je tezak problem, skoro da se ne moze izleciti (5 sterilnih muskaraca u porodici i u prijatelja), u tom slucaju tesko uspeva i vto. Nasuprot, zdravo seme, zena trudna, cak i kad ima endokrinoloske probleme i reproduktivne probleme. Iz iskustva...

    Podelite komentar

  • milan

    18. oktobar 2023. | 12:07

    Što su teže prepreke koje preskačemo potpomognutom oplodnom veće probleme dajemo u nasleđe potponstvu koje je tako začeto.

    Podelite komentar