Bez nje nema zimnice: Najlepši recept za šarenu salatu koju svi obožavamo

M. M.
M. M.  
  • 0

Nema veće radosti nego kada hladnog zimskog dana otvorite teglu zimnice i zamiriše vas ukus prošlog leta. Upravo takav osećaj donosi šarena salata za zimnicu, jedan od najlepših recepata naših baka. Ona je spoj boja, mirisa i tradicije, i nije slučajno da se i danas priprema u skoro svakoj kući – jer osim što je ukusna, ona je i simbol zajedništva.

Kako za Ona.rs naglašavaju iskusne domaćice, pravi ukus šarene salate krije se u savršenom balansu povrća i začina. Posebno mesto zauzima karfiol, koji se svojim nežnim cvetovima uklapa među papriku, šargarepu i krastavac, dajući salati hrskavost i bogatstvo ukusa. Upravo zbog toga ovaj recept ima posebno mesto u špajzu svake domaćice.

Sastojci za šarenu salatu:

  • 4 kg paprika (crvenih i zelenih)
  • 1,5 kg šargarepe
  • 1,5 kg krastavaca
  • 1,5 kg karfiola
  • 1 kg paradajza
  • 500 g crnog luka
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 5 kašika soli
  • nekoliko zrna bibera
  • 2–3 lovorova lista

Ove mere dovoljne su za oko 10 većih tegli salate, a domaćice ih često prilagođavaju prema ukusu i veličini porodice.

Priprema:

Sve povrće dobro operite. Paprike očistite od semena i isecite na trakice, krastavce na kolutove, šargarepu obarite 5 minuta i isecite na štapiće, dok karfiol razdvojite na sitnije cvetove. Crni luk isecite na tanke listiće. Paradajz provucite kroz mašinu za pasiranje ili blender da biste dobili sos.

U veliki lonac sipajte sirće, ulje, šećer i so. Dodajte lovor i biber, pa sve stavite da provri. Kada se mirisi sjedine, umešajte pasirani paradajz. Ovaj presolac je osnova koja povrću daje bogat ukus i dug vek trajanja u teglama.

Povrće dodajte u ključali presolac, ali nikako dugo ne kuvajte. Dovoljno je par minuta, da omekša, ali da zadrži boju i hrskavost. Upravo ta kombinacija daje salati njen prepoznatljiv šarm.

Vruću salatu sipajte u sterilisane tegle, dobro zatvorite i pasterizujte u rerni ili velikom loncu sa vodom oko 15 minuta. Tegle uvijte u ćebe i ostavite da se postepeno hlade 24 sata.

Zašto je ova salata posebna?

Šarena salata sa karfiolom nije samo prilog – ona je pravo malo remek-delo na stolu. Paprika daje sočnost, šargarepa i krastavac hrskavost, a karfiol posebno ističe puninu ukusa. Tokom zime ova salata postaje savršeni dodatak uz pasulj, pečenje, krompir ili parče domaćeg hleba.

Kako kažu domaćice, svaka teglu otvaramo sa osećajem topline i zajedništva, jer zimnica nije samo hrana – ona je priča o porodici, ljubavi i sećanju na mirise detinjstva.

Ako želite da vaša trpeza tokom zime bude bogata i raznovrsna, šarena salata je pravi izbor. Spaja ono najbolje iz prirode, a ujedno čuva duh tradicije. Spremite je već ove jeseni i neka boje leta zablistaju na vašem stolu i u najhladnijim danima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti