• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se zaista izračunava termin porođaja: Dr Maričić objašnjava najvažnija pravila

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Utvrđivanje starosti trudnoće i termina porođaja važno je, pre svega, zbog praćenja parametara koji ukazuju na pravilan rast i razvoj ploda

  • 0
Dr Zoran Maričić ultrazvuk ginekologija Foto-kolaž: Unsplash/Kelly Sikkema/Ustupljena fotografija

Svima znana činjenica je da trudnoća traje devet meseci. No, zbunjenost nastaje kada te mesece ginekolozi „prevedu“ u 40 nedelja podeljenih na tri trimestra. Kako se zaista računaju nedelje trudnoće a kako izračunava termin porođaja, te zašto je to važno u praćenju razvoja ploda, pitali smo dr Zorana Maričića, specijalistu ginekologije i akušerstva.

– Dan i mesec porođaja se izračunavaju prema takozvanom Negelovom pravilu: na datum prvog dana poslednje menstruacije dodaje se sedam dana, dok se od meseca kada je bila poslednja menstruacija oduzima tri. Ovo pravilo, kako naglašava dr Maričić, važi u slučajevima kada su ciklusi redovni i dolaze na 28 dana.

– U slučaju da su ciklusi duži ili kraći, u izračunavanju termina porođaja se primenjuje prošireno Negelovo pravilo, kada se oduzima ili dodaje broj dana koji odstupaju od 28. Praksa kaže da se svega četiri odsto žena porodi u predviđenom terminu, te nema mesta zabrinutosti ukoliko do porođaja dođe dve nedelje ranije ili (do) dve nedelje nakon izračunatog datuma.

Utvrđivanje starosti trudnoće i termina porođaja važno je, pre svega, zbog praćenja parametara koji ukazuju na pravilan rast i razvoj ploda. No, postoje situacije i stanja kada je nemoguće koristiti Negelovo pravilo izračunavanja. Tako, na primer, u slučaju da trudnica ne zna datum poslednje menstruacije ili je on iz bilo kog razloga nepouzdan, starost trudnoće se određuje ultrazvučno. Ultrazvučna dijagnostika važan je deo vođenja trudnoće:

– Protokoli vođenja trudnoće razlikuju se od zemlje do zemlje, ali su dva ultrazvučna pregleda minimalan broj. Idealno bi bilo da prvi padne u periodu prvog trimestra kada se određuje vitalnost ploda i datum očekivanog porođaja. Drugi, koji je ujedno i najvažniji, pada između 18. i 22. nedelje a predstavlja detaljan morfološki ultrazvučni pregled i može ukazati na probleme u razvoju i rastu ploda. Oni su najčešće posledica abnormalnosti hromozoma, teških hroničnih ili akutnih oboljenja majki ili patologije posteljice – kaže dr Maričić i dodaje:

– Za procenu adekvatnog rasta i razvoja ploda u kasnijim fazama trudnoće možemo dodati i biometrijski pregled u 32. nedelji. Naravno, patološke trudnoće poput onih komplikovanih dijabetesom, arterijskom hipertenzijom i drugim stanjima koji mogu uticati na plod, zahtevaju i veći broj pregleda.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba